Kadınlarda fizyolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen Yumurtalık (Over) kanseri, çözümlenmesi gereken hastalıklardan birisi olarak dikkatleri çeker. Günümüzde her 100 kadından 2’sinde gözlemlediğimiz sıkıntılardan birisidir. Erken teşhis, bu hastalıkta tedavi yöntemlerini ciddi anlamda etkileyen seçeneklerden birisi olarak da dikkatleri çekiyor.
Yumurtalık kanseri tedavisi konusunda da son dönemlerde çok ciddi anlamda aşama kaydettik. Doğru tanı yaparak kısa süre içerisinde beklentileri tamamen karşılıyor ve hastalıkları ortadan kaldırabiliyoruz.
Yumurtalık (Over) Kanseri Nedir?
Yumurtalık (Over) kanseri, yumurtalıkların gereksinimin dışında hücreler üretmeye başlaması ve bu hücrelerde meydana gelen kontrolsüz bölünmelerin ortaya çıkması sonucunda oluşabilecek kadınsal hastalık olarak dikkat çeker.
Araştırmalarımız sonucunda gördük ki yumurtalık kanserlerinin %80’lik bir dilimi Epitelyum doku adını verdiğimiz noktalarda meydana gelir. Tabi ki çok erken yaşlarda meydana gelen hücresel bölünmeler sonucunda Embriyonik bölünme sıkıntılarının da meydana geldiğini söyleyebiliriz. Yumurtalık kistlerinin de oluşumu bu noktada kendisini net bir şekilde gösterebilir.
Yumurtalık (Over) Kanseri Nedenleri
Aslında vücudun zaman içerisinde yerine getirdiği işlevleri sonucunda ön plana çıkan bir hastalık olduğunu söylememiz gerekiyor. Yumurtalık hücrelerinin kontrolsüz ve gereksiz bir şekilde çoğalması akabinde ortaya çıkan bu seçenekleri iyi bir şekilde değerlendirmek gerekiyor. Erken tanı, bu hastalıkta çok çok önemlidir. Önceliğimiz ise belirtiler hakkında sizleri bilgilendirmek ve kendinizi enine boyuna analiz etmenizdir.
1. Genetiklerden gelen ve daha önceden ailede meme ya da yumurtalık kanserinin görülmüş olması,
2. Vücutta meydana gelen genetik değişimlerin sıklık ile yaşanmaya başlaması,
3. Aşırı şekilde kullanılmakta olan yumurtlamayı destekleyici ilaçlar,
4. İlerleyen yaşa rağmen daha önceki süreçte herhangi bir şekilde gebeliğin olmaması,
Araştırmalarımız sonucunda elde ettiğimiz kesin sonuçlar olarak da dikkatleri çekiyor diyebiliriz. Dolayısı ile bu hastalığın insanlar arasında ne denli yaygınlaştığını en iyi şekilde gözlemleme şansına sahip oluyoruz.
Yumurtalık (Over) Kanseri Belirtileri
Belirtiler, kısa bir zaman dilimi içerisinde kendisini gösterir. Bu hastalığın belirtilerinin iyi bir şekilde incelenmesi akabinde tedavi şekillerini de en ince ayrıntısına kadar belirleyebilme şansına sahibiz. Belirtiler konusunda da sizleri enine boyuna bilgilendirecek olursak;
1. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve akabinde ortaya çıkan sürekli kabızlık durumu,
2. Mesane sisteminizin bozulmasına müteakip sık sık idrara çıkma,
3. İştahsızlık ve en ufak gıda tüketiminde dahi tokluk durumunun ortaya çıkması,
4. Vajinal bölgenizde meydana gelen nedensiz kanamalar,
5. Birden ortaya çıkan hızlı kilo kaybı,
6. Karın bölgesinde meydana gelen şişkinlik hissi,
7. Kasık bölgenizde meydana gelen şişkinlik, ağrı ve kasılmalar,
8. Uzun bir süre devam eden hazımsızlık, gaz ya da bulantı sorunu,
Yumurtalık kanseri belirtileri arasında en net şekilde analiz edebileceğimiz sorunlardan birisi olarak dikkatleri çeker. Dolayısı ile nedene bağlı tanı koymak ve akabinde tedavi uygulamak bizler için çok çok önemli aşamalardan birisidir.
Yumurtalık (Over) Kanseri Evreleri
Yumurtalık kanseri evreleri bizler için çok çok önemli unsurlardan birisidir. Evreler ilerledikçe hayati risk ve hastalığın tedavi edilememe olasılığı ciddi anlamda artış gösterir. Bu neden dolayısı ile evreler hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. Evreleri inceleyecek olursak;
• Evre I: Kanser bir ya da her iki yumurtalıktadır ama sadece yumurtalık içinde kalmıştır.
• Evre IA: Kanser bir yumurtalıkta ve yumurtalık içinde sınırlıdır.
• Evre IB: Kanser her iki yumurtalıktadır, ancak hala yumurtalıklar içinde sınırlıdır.
• Evre IC: Kanser bir ya da iki yumurtalıktadır, ama yumurtalık sınırı dışına da çıkmıştır. Yumurtalık üstündeki bir tümöral kist patlamıştır, ya da karın içindeki sıvıda kanser hücreleri bulunmuştur.
• Evre II: Kanser pelvis denilen ve leğen kemiklerince çevrilen bölgedeki diğer organlara sıçramıştır.
• Evre IIA: Kanser rahme, tüplere ya da her ikisine birden yayılmıştır.
• Evre IIB: Kanser mesane ya da kalın bağırsağa yayılmıştır.
• Evre IIC: Kanser IIA ve IIB deki yayılımların herhangi birisini yapmıştır. Ayrıca kanser yumurtalık sınırı dışına da çıkmıştır, yumurtalık üstündeki bir tümöral kist patlamıştır, ya da karın içindeki sıvıda kanser hücreleri bulunmuştur.
• Evre III: Kanser karın içine yayılmıştır ya da lenf bezlerini tutmuştur.
• Evre IIIA: Kanser hücreleri karın içine yayılmıştır ancak sadece mikroskopta görülebilecek kadar küçük odaklar halindedir.
• Evre IIIB: Kanser hücreleri karın içine yayılmıştır ama büyüklükleri 2 santimetreden küçüktür.
• Evre IIIC: Kanser hücreleri karın içine yayılmıştır ve 2 santimetreden büyüktür ya da lenf bezlerine de sıçramıştır, ya da bu iki şart birden mevcuttur.
• Evre IV: Kanser karaciğer, akciğer ya da diğer uzak organlara da sıçramıştır.
Yumurtalık (Over) Kanseri Tedavisi
Yumurtalık kanseri tedavisi aşamasında birçok farklı etkeni dikkate almak zorundayız. Bu noktada kanserin geldiği evre, hastanın yaşı ve durumu çok çok önemlidir. Yumurtalık kanserinde genellikle cerrahi tedavi yöntemi uygulayabilmek ile birlikte öncesinde ilaç tedavisi ile süreci kontrol altına alabilmek en önemli aşamalardan birisidir.
İLAÇ TEDAVİSİ
Dozajı yüksek olan ilaçlar ile birlikte yumurtalık bölgesinde meydana gelen kanserin büyümesi ve yayılmasını engellemek bizler için çok çok önemlidir. Hastalığın evresi de dikkate alınarak bu noktada doğru adımlar atmak bizler için önemlidir. Uygulayacağımız ilaçlar, kısa bir zaman dilimi içerisinde erken evrelerde hastalığı kontrol altına almamıza yardımcı olabilir.
CERRAHİ TEDAVİ
Yumurtalık bölgesinde meydana gelen kanser oluşumunu ortadan kaldırmak için özellikle ileri safhalarda cerrahi operasyon çok önemlidir. Histerektomi uygulayabildiğimiz durumlarda en büyük yardımcılarımızdan bazıları da Radyoterapi ve Kemoterapi olarak dikkatleri çekiyor.
Rahim bölgesinde meydana gelecek olan sıkıntıların niteliği ve kapsamı bu noktada teşhise bağlıdır. Teşhislerimiz sonrasında ise %100 başarı elde etmek en büyük amaçlarımızdan birisi olacaktır.