Kadınların üreme organlarında meydana gelen ciddi sorun olarak rastladığımız Vulva kanseri ile alakalı olarak bilgiler sunacağız. Son dönemde kadınlarda en sık gördüğümüz sorunlardan birisidir. Erken önlem alınmadığı takdirde hayati sorunlara dahi yol açabilecek kadar önemsenmesi gereken bir hastalıktır. Dolayısı ile ön planda tutmanız gerektiğine inanıyoruz.
Vulva kanseri, genital organda meydana gelen bir kanser oluşumu olarak dikkatleri çeker. Dolayısı ile tıbbi olarak tabiri yine fark yaratır. Şimdi genel olarak tanımlamalar üzerinde durmak istiyoruz.
Vulva Kanseri Nedir?
Vulva kanseri, kadın genital bölgesinin dış kısmında yer alan (klitoris, vajinal doku ve vajina girişi…) bölgelerde meydana gelen ve nadir olarak rastladığımız tehlikeli bir kanser türü olarak dikkatleri çeker.
Vulva üretra bölgesi, özellikle bazı hastalıkların da tetiklemesi ile birlikte kanser hücrelerine maruz kalabilir. Doğru teşhis, doğru tedavi bu noktada bizler için en önemli konulardan birisidir. Vulva bölgesinde meydana gelen aşırı kaşıntı ve ağrı, bu bölgede oluşmuş olan kanseri hücrelerinin meydana getirdiği doku nedeni ile ortaya çıkar. Dolayısı ile kontrol altına alınması çok önemlidir. Tabi ki tedavileri ve belirtileri de çok önemlidir.
Vulva Kanseri Nedenleri
Bu kanser türü, vücutta yer alan farklı hastalıklar nedeni ile ortaya çıkabildiği gibi çevresel faktörler nedeni ile de zaman içerisinde kendisini net şekilde gösterebilir. Dolayısı ile bu noktada nedenleri iyi bir şekilde analiz etmek, bizler için çok çok önemlidir. Nedenler ve belirtiler, tedavi şekilleri anlamında da fark yaratır. Hemen konu üzerine eğilecek olursak;
• Rahim ağzı kanseri sonrasında ortaya çıkan oluşumlar,
• Daha önceden HPV virüsü geçirilmiş olunması,
• Aşırı dozda sigara kullanımı,
• Sürekli alkol kullanımı,
• Hijyen olmayan koşullarda cinsel ilişkiye girilmesi,
• Kadın genital bölgesinin hijyenik olarak tutulmaması,
Gibi nedenler bu noktada Vulva kanseri sorununu tetikleyen seçeneklerden bazıları olarak dikkatleri çekiyor. Nedenleri olduğu kadar belirtileri de yine çok fazla önem arz eden seçenekler arasındadır. Hemen konu üzerine eğileceğiz.
Vulva Kanseri Belirtileri
Vulva kanseri semptomları arasında birçok farklı seçeneği gözlemlemekteyiz. Tabi ki kendinizi de en ince ayrıntısına kadar analiz etmeniz fark yaratır. Dolayısı ile kısa bir zaman dilimi içerisinde beklentileri tam olarak karşılamak adına da fikirler yürüteceğiz. Başlıca belirtiler arasında analiz yapacak olursak;
• Genital bölgede meydana gelen sürekli kaşıntı durumu,
• Yine genital bölgede ortaya çıkacak ağrı ve hassasiyet durumu,
• Adet dönemi dışında meydana gelen anormal kanamalar,
• Cilt üzerinde meydana gelen renk değişimleri ya da sertleşme,
• Ülser ya da siğil benzeri oluşumlar,
• Vücut genelinde yanma hissi,
• İdrar esnasında ya da cinsel ilişki sırasında kasık bölgesinde meydana gelen ağrılar,
Bu noktada en çok kendisini gösteren belirtiler olarak adından söz ettiriyor. Dolayısı ile bu belirtiler gözlemlendiği zaman en kısa süre içerisinde bizlere başvurmanız ve tetkikler ile tanı sürecine girmeniz gerekir.
Vulva Kanseri Tedavisi
Vulva kanserinde erken teşhis çok önemlidir. İlerleyen safhalarda çok daha ciddi cerrahi operasyonlar ile tedavi yapmamız gerekebilir. Ancak öncesinde birçok farklı yöntemi de değerlendirebiliyoruz. Vulva kanserinde en kesin sonuçları veren tedavi yöntemi cerrahi uygulamalar olarak dikkat çeker. Dolayısı ile ön planda tutmanız gerekir.
CERRAHİ TEDAVİ
Cerrahi uygulama öncesinde kanserin safhasını en iyi şekilde analiz etmemiz gerekiyor. Pelvik Eksenterasyon, Rekonstüktif cerrahi bu noktada uygulanabilir yöntemlerden birisi olarak dikkatleri çeker.
Kısmi vulvektomi ile birlikte Vulva yapısının bir kısmını alma yoluna gidebiliriz. Aynı zamanda gerekli durumlarda Radikal vulvektomi ile vulvanın tamamının alınması da sağlanabilir.
RADYORETAPİ
Işın tedavisi olarak da bilinen yöntemlerden birisidir. Radyoterapi uygulamalarında esas amaç, kanser hücreleri X ışınları yardımı ile parçalamak ve yok etmektir.
KEMOTERAPİ
Yüksek dozajda kullandığımız ilaçlar sayesinde kanser hücrelerinin büyümesini durdurmak ve yok olmasını sağlamak bu tedavi yönteminde esas amaçtır.