uterin-anomaliler
Cinsel Sorunlar

Uterin Anomaliler

Kadınlarda genellikle gözlemlediğimiz Uterin Anomaliler, aslında tabir olarak birçok hastamıza yabancı gelen bir tabir olarak dikkat çeker. Tıbbi literatürde incelediğimiz bu sorunlar, aslında çözüme kavuşturulması gereken seçeneklerden birisi olarak da dikkat çeker. Tabi ki sitemiz içerisinde genelde olduğu gibi bu anlamda da bilgileri sizlere sunma yoluna gidiyoruz.
Rahmin doğuştan gelen anormallikleri olarak dikkatleri çeken bu tabir, inceleme altında tutulması gereken ve kendi içerisinde birçok farklı başlığı da içerir. Dolayısı ile ön planda tutulması gereken imkanlardan birisidir.

Kontenijal Uterin Anomali Nedir?

Kontenijal Uterin Anomali, genel tabir olarak rahim anomalisi olarak yorumlanmaktadır. Rahim içerisinde meydana gelen anormallikleri tabir ettiğimiz seçeneklerden birisidir. Kimi kadında doğuştan beri süregelen rahim sorunları söz konusu olabilir. Bu tabir ise doğuştan gelen rahim sorunları için tabir ettiğimiz esaslardan birisidir.
Kontenijal, kelime anlamı itibari ile de DOĞUŞTAN anlamına gelmektedir. Dolayısı ile genel itibari ile rahim genelini analiz eden bir kelimedir.

Kontenijal Uterin Anomaliler Nasıl Meydana Gelir?

Doğuştan gelen rahim sorunlarını inceleyebilmek ve kesin teşhis koyabilmek için her zaman bu sürecin genelini ele almak gerekir. Dolayısı ile vücudun doğuş esnasından beri süre gelen anatomik süreçlerini ele almak ve embriyonik dönemini en ince ayrıntısına varana kadar analiz etmek çok çok önemlidir.
Ancak genel olarak oluşum sebebini tabir edecek olursak MÜLLER KANALLARI adını verdiğimiz yapının kaynaşması ve hatta birleşmesi sonucu ortaya çıktığını net olarak söyleyebiliriz. Müller kanalları ise serviks ve uteru8s bölgesinde sağlı sollu bulunan perdelerdir.

Yapısal Rahim Anormallikleri

Yapısal rahim anormallikleri, birçok farklı başlık altında ele alınabilmektedir. Uterus Anomali, yukarıda bahsettiğimiz nedene bağlı olarak farklı yapılarda kendisini gösterebilmektedir. Dolayısı ile bu gösterim kadar ne gibi yapısal seçeneklerin ortaya çıktığını da iyi analiz etmek gerekir. Sırası ile bu yapısal anormallikleri inceleyelim.
• Normal uterus
• Uterin septum (bölme)
• Bikornis uterus (iki ayrı köşeli rahim)
• 4T şeklinde boşluğu sahip uterus
• Arkuat uterus (kalp şeklinde rahim)
• Didelfik uterus (çift rahim)
• Unikornis uterus (tek köşeli rahim)

Uterin Anomali Nelere Komplikasyonları

Doğuştan meydana gelen rahim anormalleri, kadınların vücudunda birçok farklı sorunu ortaya çıkarabilir. Bu sorunlar ise zaman içerisinde büyüyerek hayati tehlikeleri dahi ön plana çıkarabilir. Bu neden dolayısı ile birkaç farklı komplikasyonu inceleyecek olursak;
1. İnfertilike (Kısırlık)
2. Hamilelik sürecinde düşük yapma durumu (Abortus)
3. Sürekli hale gelmiş olan gebelik dönemindeki kayıplar (Düşük, Dış Gebelik vs.)
4. Erken doğum riskinin belirgin şekilde artış göstermesi
5. Doğum esnasında bebeğin ters olarak doğması
6. Bebeğin rahim içerisinde hayatını kaybetmesi durumu (Intrauterin Exitus)
Bazı tehlikeli sonuçlardan birisi olarak da dikkatleri çekiyor diyebiliriz sanırım. Bu durumlar, zaman içerisinde çok daha ciddi sıkıntıları ortaya çıkarır.

Uterin Anomali Tedavi Yöntemleri

Doğuştan gelen rahim sorunlarında tedavi yöntemlerini de belirleyebilmek için rahim şeklini analiz etmek ve doğuştan beri süregelen vücutsal gelişim süreçlerini analiz etmek gerekir. Tabi ki ileri seviyeye gelmiş sorunlarda cerrahi operasyon uygulamak mümkündür.
Uterus şeklinin operasyonlar ile düzeltilmesi işlemi cerrahi olarak yapılır ve tıbbi literatürde bu işlemlere METROPLASTİ OPERASYONLARI adı verilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir