tup-bebek
Kadın Doğum

Tüp Bebek

Hamile kalamayan kadınlarda ciddi anlamda ön planda tutmamız gereken seçeneklerden birisi olan tüp bebek tedavisi, günümüzde çokça başvurulan seçeneklerden birisi olarak dikkatleri çekiyor. Kısırlık (İnfertilite), özellikle kadınlarda ya da erkeklerde son dönemde sıklık ile gözlemlediğimiz seçeneklerden birisi olarak da dikkatleri çekiyor.
Çocuk sahibi olmak isteyen ancak olamayan hastalarımız için kısa süre içerisinde tüp bebek konusunda uyguladığımız tedavi aşamaları ile en iyi sonuçları elde edebilme şansına sahip oluyoruz.

Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek, çeşitli nedenler ile gebe kalamayan kadınların yumurta döllenme işleminin laboratuvar ortamında yapılarak tekrardan rahme yerleştirilmesi ve gebelik sürecinin başlatılması için kullandığımız tedavi yöntemidir.
Kısırlık ya da tıbbi literatürdeki adı ile tanımladığımız zaman İnfertilite, özellikle tedavisi kısa vadede çok da mümkün olmayan seçeneklerden birisi olarak dikkatleri çekiyor. Israrla çocuk sahibi olamayan aileler için ise günümüzde ki en ideal seçeneklerin başında tüm tüp bebek tedavisi geliyor.

Kişiye Özel Tüp Bebek Tedavisi Nedir? Avantajları Nelerdir?

Genel olarak hastalara çeşitli kliniklerde doğrudan İnfertilite gözü ile bakılarak bu anlamda tedavi yöntemleri uygulanmaya başlar. Ancak bu tedavi yöntemlerinin dahi kimi durumlarda etkin seçenekler sunmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Kişiye özel tüp bebek tedavisinde ise her hastamız için özel tetkikler ve muayene yöntemleri sayesinde en doğru yöntemleri uyguluyoruz. Erkeğin sperm kalitesi, çiftin vücudunda ki kalıtsal hastalıklar ve kullanılan ilaçlara varana kadar derinlemesine bir şekilde iniyoruz. Bu noktada en doğru tedavi yöntemini kısa süre içerisinde belirliyor ve tüp bebek yöntemini uygulayabiliyoruz.

Kimler Tüp Bebek Sahibi Olabilir?

Tüp bebek uygulaması, herkes için doğrudan yapılabilecek uygulamalar değildirler. Bu neden dolayısı ile tetkikler yaparak kişilerin analizi, mevcut hastalıkların kontrolü gibi seçenekler çok çok büyük önem arz eder. Aşağıdaki seçenekler hastalarımız için önemlidir;
• İnfertilite sorunu yaşayanlar,
• Üreme tüplerinde meydana gelmiş olan tıkanıklık,
• Yumurtalık işlevlerinin bozulması,
• Meni içerisinde sperm moleküllerinin olmaması ya da kalitesinin düşük olması,
• Bağışıklık sistemi sorunları,
• Yumurtalık kistleri,
• Hormon bozuklukları,
• Tekrarlayan gebelikler,
Gibi sorunlar yaşayan hastalarımız, tüp bebek tedavisi yönteminden faydalanabilirler. Çocuk sahibi olamama hastalığı, kadın ya da erkek nedeni ile meydana gelebilir. Bu neden dolayısı ile doğru teşhis çok çok büyük önem arz eder.

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisi uygularken 5 ayrı aşama söz konusudur. Yumurtalıkları alarak laboratuvar ortamında dölleyerek anne rahmine yeniden yerleştiriyoruz. Bu sayede doğal gebeliği bir şekilde mümkün kılıyoruz. Aşamalar üzerinde de duralım.
TANILAMA AŞAMASI
Bu aşamada hastalarımızın neden çocuk sahibi olamadıklarını anlayabilmek adına bazı testler uyguluyoruz. Bu testler, kısa bir zaman dilimi içerisinde sonuç veriyor.
YUMURTALARIN UYARILMASI AŞAMASI
Tüp bebek yöntemi, birden çok yumurta ile uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu neden dolayısı ile yumurtaların uyarılarak çoğalmalarını sağlamak adına bir ilaç reçete ediyoruz. 3 ila 12 gün arasında bu ilaçları kullanan hastamızda yumurtalıklar çoğalma eğilimine geçti ise aşama tamamlanmış oluyor.
ÜREYEN YUMURTALARIN TOPLANMASI
Yumurta uyarılması safhasından sonra elde ettiğimiz yumurtaları herhangi bir kesi olmaksızın, enjektör kullanarak yumurtalara ilaç veriyoruz. Bu zaman dilimi içerisinde de baba adayından sperm örneği alıyoruz.
Sorasında ise 15 – 20 dakikalık zaman içerisinde tüm yumurtalıları topluyoruz ve laboratuvar ortamında koruma altına alıyoruz.
DÖLLENME SÜRECİNİN BAŞLAMASI SAFHASI
Anne adayından aldığımız yumurtaları babadan aldığımız sperm hücreleri ile laboratuvar ortamında birleştiriyoruz. Klasik döllenme yöntemi sayesinde yumurtaların döllenmesi başlıyor.
KALİTELİ EMRİYOLARIN SEÇİLEREK ANNE RAHMİNE NAKLİ AŞAMASI
Yumurtalar birçok farklı şekilde döllenir. İçlerinden ise en kaliteli embriyolara sahip yumurta oluşumları anne rahmine nakledilir. Sonrasında ise 15 günlük bir zaman dilimi içerisinde gebelik testi uygulanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir