spiral
Kadın Doğum

Spiral

Doğum kontrol yöntemleri içerisinde en ciddi şekilde karşımıza çıkan Spiral en çok kullandığımız yöntemlerden birisi olarak dikkatleri çekiyor. Rahim içi araçlar (RİA) sınıfı içerisinde yer alan bu uygulama, günümüzde en etkin doğum kontrol yöntemlerinden birisi olarak dikkat çeker. Hamile kalmak istemeyen hastalarımız için en ideal yöntemlerden de birisi olarak dikkatleri çeker.
Spiral iki ayrı ana başlık içerisinde incelenebilir. Türkiye genelinde ciddi anlamda talep gören ve hastalarımıza çokça uyguladığımız tedavi yöntemlerinden birisi olarak da dikkatleri çeker.

Spiral Nedir?

Spiral, rahmin içerisine yerleştirilmek sureti ile kadın yumurtalama kanallarına erkek menisinin ulaşmasını engellemek ve gebeliği engellemek amacı ile kullandığımız doğum kontrol yöntemlerinden birisidir.
Spiral, iki ayrı türü ile günümüzde çokça uygulanabilen seçenekler arasında kendisini gösterir. Cinsel ilişkiler sonrasında hamile kalmak istemeyen hastalarımız için kullandığımız bir yöntemdir. Bağlatma işlemi gibi geri dönüşü olmayan bir işlem değildir. Spiral, istendiği zaman çıkarılarak hamilelik durumu yeniden kendisini gösterebilir.

Spiral Çeşitleri

Spiral uygulamalarında genellikle iki ayrı plastik türde spiral uygulaması yapabilmekteyiz. Hastamızın bu noktada spiral üzerinde ki bileşenlere karşı alerjisi olmaması çok çok önemlidir. Bu neden dolayısı ile alerjenik testler ile ilk aşamada en doğru seçenekler üzerine eğilmek gerekiyor. Spiral çeşitleri aşağıdaki gibidir;
BAKIRLI SPİRALLER
Bakır spiral, adından da anlayabileceğiniz üzere içeriğinde bakır bileşenini taşıyan spiral türü olarak dikkatleri çeker. Bakır elementine karşı alerjisi bulunan hastalarımızda genellikle kullanılmasını uygun görmediğimiz bir spiral türü olarak nitelendirilir.
HORMONLU SPİRALLER
Hormonlu spiral, mirena adını verdiğimiz hormonal içeriği üzerinde barındıran bir spiral türü olarak dikkatleri çeker. Spiral uygulamalar içerisinde genellikle en çok tercih ettiğimiz tedavi yöntemi olarak dikkatleri çekiyor.

Spiral Kimlere Uygulanabilir?

Spiral herkese uygulanmaz. Spiral uygulayacağımız hastalarımızda belli başlı seçenekler ararız. Örneğin adet döneminde spiral uygulaması yapamayız. Biz sizlere spiral uygulaması için en uygun olan seçenekleri sunmayı daha uygun bulduk. Bu anlamda hemen seçenekler üzerine eğilecek olursak;
Son 1 yıllık zaman dilimi içerisinde pelvik bölgesinde iltihap, gonore ya da klamidya gibi hastalıkları geçirmemiş olmak,
• Cinsel yol ile bulaşmış hastalıklardan herhangi birini taşımıyor olmak,
• Gebelik döneminde olmamak,
• Adet dönemi içerisinde olmamak,
• Adet düzensizliği yaşamayan ve rahim ağzında yara bulunmuyor olmak,
• Alternatif doğum kontrol yöntemlerini çeşitli nedenler ile kullanamıyor olmak,
• Gebelik şüphesinin olmaması,
• Kronik hastalıkların yaşanmıyor olması,
• Kalp, karaciğer ya da böbrek rahatsızlıklarının bulunmaması,
• Spiral içerisindeki bileşenlere karşı alerji durumunun olmaması,
Bu noktada uygulama yapacağımız hastalarımızda aradığımız şartlardan birisidir. Tabi ki kronik hastalıklar, spiral uygulaması için ne yazık ki engel teşkil eden başlıca sorunlar arasında kendisini gösterir.

Spiral Etki Süresi

Spiral uygulamalar, günümüzde doğum kontrol yöntemleri içerisinde tam anlamı ile etkin bir seçenektir. Üstelik kordon bağlatma gibi geri dönüşü olmayan bir yöntem değildir. İstenildiği sürece spiral çıkarılabilir ve sonrasında hamile kalma durumu tekrar mümkün kılınabilir.
Spiral etki süresi, 5 ila 10 yıllık zaman dilimi içerisinde etkisini sorunsuz şekilde gösterir. Ancak yine de bizler, hastalarımıza spiral uygulamasını 5 yılda bir değiştirmesini önermekteyiz.

Spiral Nasıl Takılır?

Modern tıbbi uygulamaların bizlere sunduğu en ideal seçenekleri elimizden geldiğince kullanıyoruz. Spekulum yardımı ile genital bölgeyi biraz gergin olacak şekilde açıyoruz. Rahim ağzı bölgesini görebilen için tenekulum aracını kullanarak ilerliyoruz.
Spiral, rahim ağzı içerisinde geçirilerek rahmin tepe noktasına ulaşıncaya kadar itilir. Uygulama, çok kısa bir zaman dilimi içerisinde başarı ile tamamlanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir