sifiliz-frengi
Kadın Hastalıkları

Sifiliz (Frengi)

Kadınlarda cinsel yol ile bulaşan hastalıklar içerisinde yer alan Sifiliz (Frengi), en çok rastgeldiğimiz hastalıklardan birisi olarak dikkatleri çekiyor. Özellikle bu hastalık, doğru zamanda teşhis ve tedavi edilmediği takdirde çok daha ciddi sıkıntıları beraberinde getirir. Dolayısı ile ön planda tutulması gereken bir hastalık olduğunu da söyleyebiliriz.
İlk olarak 16. Yüzyılda Avrupa ve Asya kıtalarında kendisini göstermiş ve salgın gibi yaygınlaşmıştır. Günümüz modern tıbbi imkanları sayesinde ise doğru tedavisi kısa sürede mümkün olabilir.

Sifiliz (Frengi) Nedir?

Sifiliz (Frengi), cinsel ilişki sonrasında bir bakterinin kadın vücuduna geçmesi sonucunda ortaya çıkan bir enfeksiyonel tepkime olarak dikkat çeker.
Araştırmalar gösteriyor ki bu hastalık, her 100.000 kişiden 2,5 kişisinde görünen bir hastalık olarak dikkatleri çeker. Birçok kişi tarafından küçümsenen bir hastalık olarak dikkatleri çeker. Ancak her ne olursa olsun bu noktada doğru zamanda teşhis ve tedavi aşamalarının etkisi son derece büyük olacaktır.
Cinsel temas sonrasında bulaşan bir hastalıktır. Kan yolu ile dağılan bir hastalıktır. Dolayısı ile organların çok ciddi anlamda önemli bir kısmına ciddi hasarlar vermesi mümkün olabilir.

Frengi (Sifiliz) Hastalığı Evreleri

Yukarıda da sürekli olarak bahsettiğimiz üzere erken şekilde kontrol altına alınması gereken hastalıklardan birisidir. Aksi takdirde organların birçoğuna ciddi anlamda sıkıntı yaşatabilir. Dolayısı ile frengi, 4 ayrı safhada kendisini net bir şekilde gösterir.
BİRİNCİ EVRE FRENGİ (PRİMER SFİLİZ)
Cinsel ilişkinin hemen ardından frengi taşıyıcısında 10 – 90 gün aralığı dikkate alınarak 21. gün itibari ile şikayetler kendisini göstermeye başlar. Belirtilerin geneli bu safhada genital bölge çevresinde kendisini net şekilde gösterir. Cinsel bölgede meydana gelen lezyonlar en önemli işaretleridir.
İKİNCİ EVRE FRENGİ (SEKONDER SFİLİZ)
Bulaşıcılık düzeyi en yüksek olan dönem olarak tabir ederiz ve enfeksiyon alındıktan sonra 6 – 8 haftalık bir dilim içerisinde belirtileri kendisini gösterir. Cilt döküntüleri, özellikle en belirgin belirtilerinden birisidir. Kaşıntısız döküntüler olduğunu belirtelim. Vulva ya da skrotum bölgelerinizde de lezyonlar saptanabilir.
LATENT EVRE FRENGİ (GİZLİ DÖNEM SFİLİZ)
Bu safhada frengi, kadında hiçbir şekilde belirti göstermez. Ancak zaman içerisinde alınabilecek herhangi bir nedene bağlı kan değerlerinde serolojik testlerde pozitif olarak kendisini gösterir.
ÜÇÜNCÜ EVRE FRENGİ (TERSİYER SFİLİZ)
Çok uzun sürede kendisini gösterir. Tabi ki hastalığın kendini göstermemesi ya da tespit edilememesi durumları bunda etkendir. 1 – 25 yıllık bir zaman dilimi içerisinde kendisini gösterebilir.

Sfiliz (Frengi) Belirtileri Nelerdir?

Sfiliz, belirtileri ile teşhis edilmesi olası bir hastalık olarak dikkatleri çeker. Latent evre frengi dışında genellikle kendisini bir şekilde gösterir. Hastalığın kapıldığı andan itibaren 10 – 90 günlük zaman dilimi içerisinde genelde 21 günlük zamanda kendisini net şekilde gösterir. Belirtiler arasında başlıcaları ise aşağıdaki gibidir;
• Deri üzerinde meydana gelmiş olan lezyonlar,
• Ağır ve boğaz kısımlarında oluşmaya başlamış tahriş,
• Vücutta kaşıntısız bir şekilde meydana gelen döküntüler (RAŞ),
• Saçlarda aniden başlayan yoğun dökülmeler,
• Genital bölgede meydana gelen ağrısız ve kırmızı yaralar (Şankr),

Sfiliz (Frengi) Türleri

Yukarıda sizlerle birlikte attığımız bir başlık ile birlikte safhalarını incelemiştik. Frengi, aynı zamanda iki ayrı başlık altında da ele alabileceğimiz hastalıklardan birisi olarak dikkatleri çeker. Bunlar üzerinde duralım istiyoruz.
KONJENİTAL SFİLİZ (DOĞUŞTAN GELEN FRENGİ)
Adından da anlayabileceğiniz üzere gebelik sürecinde ya da doğum anında anneden bebeğe geçebilen bir hastalıktır. Dolayısı ile frengi doğuştan gelebilir. Penislin grubu ilaçlar ile bebekte ve annede önlemlerinin alınması gerekir.
NÖROSFİLİZ
Sinirsel tutulum ile karşımıza çıkan frengi türüdür. En kötü belirtilerden birisi olarak dikkatleri çeker. HIV virüsüne kadar tehlikeleri son derece yüksek olan hastalıklardan birisidir.

Sfiliz (Frengi) Tedavisi

Tanıya göre tedavi şekli bizler için olmazsa olmazlardan birisidir. Ancak bu hastalığın teşhisini koymak da son derece zordur. Özellikle kan yolu ile ilerlediği için risk düzeyi de son derece fazladır. Ancak birkaç tedavi yöntemimiz mevcut.
PENİSİLİN
Günümüzde penisilin uygulamaları ile hastalığı kontrol altına alabiliriz. Tabi ki erken teşhisin önemi çok çok büyüktür. Gebelik döneminde tespit edilen frengi için ise Penisilin G grubu ilaç takviyesi şarttır.
ANTİBİYOTİKLER
Antibiyotik etkili ilaçlar, hastalığın kontrol altına alınması ve yok edilmesi açısından çok çok önemlidir. Penisilin alerjisi olan hastalarda seftriaxon, azitromisin, doxycycline gibi antibiyotikler tercih edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir