Jinekolojik problemlerin meydana gelmesi ile birlikte Servikal Biyopsi, en önemli tanı süreçlerinden birisi olarak dikkatleri çekmektedir. Özellikle genital bölge içerisinde ve serviks (rahim ağzı) bölgelerinde şüphelendiğimiz kanser hücreleri söz konusu ise o bölgeden bir parça almamız gerekir. Bu parça ile birlikte Patolojik muayene sürecinde kanser hücrelerinin tespitine yönelik süreçleri bekleriz.
Servikal biyopsi, sürekli başvurduğumuz yöntemlerden birisi değildir. Ancak yakın bir zaman dilimi içerisinde çözüm odaklı olarak da farklı imkanları sizlere sunuyoruz.
Servikal Biyopsi Nedir?
Servikal biyopsi, genital bölge ve serviks bölgesinde kanser hücrelerinden şüphelenmemize müteakip parça alma işlemine verdiğimiz isimlerden birisi olarak dikkat çeker. Biyopsi, kanser hücrelerinin teşhisi açısından çok çok önemli seçeneklerden birisi olarak dikkat çeker. Parça alınması işleminin ardından Patolojik inceleme süreci başlar.
Patoloji, biyopsi sonucu alınan parçalarda kanser hücrelerini enine boyuna analiz eden bilim dalıdır. Özellikle rahim ağzı bölgelerinde son dönemde sıklık ile gördüğümüz seçeneklerden birisidir. Dolayısı ile son derece önemlidir.
Servikal Biyopsi Nasıl Yapılır?
Servikal biyopsi, öncelikle bilmeniz gerekiyor ki son derece acısız, ağrısız ve sızısız bir yöntem olarak dikkatleri çeker. Bunun sebebi ise rahim ağzı ve genital bölge içerisinde herhangi bir sinir dokusunun olmamasıdır. Sadece SPEKULM yardımı ile genital bölgenin açılması akabinde hafif kramp kasılmaları hissetmeniz mümkündür. Bu durum da nadiren görülür. Biyopsi işlemi için uygulama süreci aşağıdaki gibidir;
• Öncelikle hastanın adet döneminde olmamasını ve kanama durumunun olmamasını analiz ederiz.
• Herhangi bir kanama durumu yok ise hastayı Jinekolojik muayene masasına alırız.
• Masada ayarları yeteri kadar açabilecek şekilde bacak ayarlarını yaptıktan sonra rahatlamanızı sağlarız.
• Rahatlama akabinde Spekulm yardımı ile genital bölgeyi rahim ağzına kadar görebilecek şekilde iyice açarız.
• Açtıktan sonra ise Kolposkopi yardımı ile bölgeyi iyice analiz ederiz. Sonrasında ise buradan gerekli gördüğümüz noktadan bir parçayı alırız.
• Alınan parçayı iyi muahafa edecek bir kaba yerleştirdikten sonra ise Patoloji bilim dalına göndeririz.
Patoloji bilim dalı, bu gönderdiğimiz doku üzerinde enine boyuna bir kanser hücresi araştırması yapar ve sonuçları bizlere gönderir.
Biyopsi Türleri Nelerdir?
Biyopsi, her türlü organa uygulanabilen seçeneklerden birisi olarak dikkatleri çeker. Dolayısı ile biyopsi türleri ile alakalı olarak da bilgi sahibi olunmasında fayda görüyoruz. Biyopsi türleri 3 ayrı başlık içerisinde incelenir. Bu üç ayrı seçeneği sizlere sunma yoluna gideceğiz.
Ekstirpasyonel Biyopsi (Total Biyopsi, Eksizyonel Biyopsi)
Bu yöntem, biyopsi önizlemesi esnasında şüphe edilmiş olan dokunun tamamının çıkarılması işlemine verdiğimiz tıbbi terim olarak dikkatleri çeker. Bu yöntemde önizleme sonrasında şüphelendiğimiz kanserli doku parçasını tamamı ile çıkarırız ve bu parçayı kapsamlı bir analiz için Patolojik muayeneye göndeririz.
Kitle, bölgeden tam olarak alındığı zaman kimi hastamızda risk arz etmediği gibi tedavi edici bir uygulama adımı olarak da dikkatleri çekiyor diyebiliriz.
Parsiyel Biyopsi (Kısmi Biyopsi)
Bu yöntem ise kitleden seçtiğimiz belli bir kısmı almak için kullanılan tabir olarak dikkatleri üzerine çeker. Dolayısı ile bu yöntem sayesinde çok kısa bir süre dilimi içerisinde ufak bir parçayı alarak Patolojik muayene için gerekli mercilere iletiriz.
İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi (FNA)
Bu yöntem ise adından da anlayabileceğiniz üzere ince uçlu bir iğne yardımı ile şüphelendiğimiz bölgenin içerisine girerek doku parçalarını almak üzere kullandığımız bir biyopsi türü olarak dikkat çekiyor. Servikal uygulamalarda olmasa da meme ve tiroid durumlarında sıklık ile tercih edilen yöntemlerden birisi olarak dikkat çeker.
Jinekolojik Biyopsi Türleri
Jinekolojik durumlarda da birçok farklı biyopsi yöntemi kullanabilme şansına sahibiz. Hastalığın boyutu ve durumuna göre birçok farklı yöntem kullanarak parça alınabilir ve Patolojik muayene için uzmanlara gönderilebilir. Dolayısı ile ciddi anlamda fark yaratan imkanlarımız var. Bunlar üzerinde de derinlemesine şekilde durmak istiyoruz.
Over (Yumurtalık) Biyopsisi
Adından da anlayabileceğiniz üzere üreme organı olarak nitelendirdiğimiz yumurtalıklardan parça alınması için kullandığımız biyopsi yöntemidir.
Endometriyal Biyopsi
Rahim içi bölgesinde kalınlaşma durumu söz konusu olduğunda Endometriyal adını verdiğimiz rahim içi zarı bölgesinden parça alınması işlemine verdiğimiz isim olarak dikkatleri çekmektedir.
Vulva Biyopsisi
Kadınlarda genital bölgenin dışı olarak yorumlanan Vulva, kanser özelliklerini ciddi anlamda karşılayan seçeneklerden birisi olarak dikkat çeker. Bu neden dolayısı ile kesin yöntemlerden birisidir ve Vulva bölgesinden parça alınması gerekir.
Vajina Biyopsisi
Vajina içerisinde incelemeler sonucunda bazı şüpheli lezyonları gözlemlemek mümkün hale gelebilir. Bu neden dolayısı ile vajinal bölgeden parça alınması için Vajina biyopsisi işlemi kullanılır.