sancili-adet-gorme
Kadın Hastalıkları

Sancılı Adet Görme (Dismenore)

Jinekolojik rahatsızlıklar içerisinde kadınların önemli bir kısmında gözlemlediğimiz sıkıntılardan birisi olarak dikkat çeken sancılı adet görme (dismenore), ciddi anlamda fark yaratıyor. Adet dönemi (REGL), kadınlar için çok çok önemli imkanlardan birisi olarak dikkat çekiyor. Sancılı adet dönemi, tıbbi terim olarak Dismenore şeklinde yorumlanır.
Birçok farklı nedeni söz konusu olduğundan dolayı bulguları yönünde de bizleri yönlendiren birçok farklı seçenek söz konusu olduğunu net olarak söyleyebilme şansına sahibiz. Bu noktada birkaç önemli madde üzerinde durmamız gerekiyor.

Sancılı Adet Görme (Dismenore) Nedir?

Dismenore, adından da anlayabileceğiniz üzere günlük hareket tarzınızı ve yaşamınızı olumsuz etkileyecek kadar sıkıntılı bir adet sancısı süreci olarak yorumlanır. Bu süreç, özellikle kadınlar için çok çok sıkıntılı bir süreçtir. Ağrı eşiği son derece fazla olduğundan dolayı birçok farklı şekilde tarif edilir.
Kramp girmesi gibi sancılar olabileceği gibi aynı zamanda mide bulantısı ve kusma yönünde de birçok farklı belirtiyi beraberinde getirebilir.

Dismenore Türleri

Dismenore, bu noktada en çok dikkat çeken seçeneklerden birisi olarak ön planda. Bu hastalığın meydana gelme safhasından itibaren iki tip Dismenore şekli bulunmaktadır. Bu süreçlerin etkileri de tedavi yöntemleri de tanıları da birbirinden tamamen farklıdır.
PRİMER (BİRİNCİL) DİSMENORE
Prostaglandin dediğimiz bölge, zaman içerisinde birçok farklı salgı üretebilir. Bu ağrıların adet döneminde çok ciddi sancılara sebep olması nedeni ile pelvik ağrılar meydana gelir. Bu ağrılar dolayısı ile Primer Dismenore olarak yorumlanır.
Adet döneminin ilk başladığı dönemlerde çok ciddi anlamda ağrılı ve sancılı bir dönem meydana gelir. Dolayısı ile tanısı önemlidir.
SEKONDER (İKİNCİL) DİSMENORE
Prostaglandin salgı üretimi dışında meydana gelmekte olan adet dönemi sancıları dışında gelişen durumlar ise ikincil olarak yorumlanır. Genç yaşlarda özellikle kendisini gösteren bu nedenlerde koyduğumuz teşhis olarak ön plana çıkar.
Menstrüasyon sürecinin öncesinde ise ağrılar ciddi anlamda kendisini gösterir. Adet döneminin bitmesi sürecinin ardından da ağrı etkisini devam ettirebilir. Kadınlar için en sıkıntılı tanı seçeneklerinden birisi olarak da dikkatleri çeker.

Dismenore Bulguları ve Tanısı

Dismenore, genellikle bulguları ile kadınları zaten bizlere başvurmaya iter. Bu noktada kadın doğum uzmanı olarak bizler, elimizden gelenin en iyisini yapmak durumundayız. Dismenore, 4 ayrı bulgu ile birlikte kendisini gösterebilir. Bu bulguları sıralayacak olursak;
• Alt karın bölgesinde şiddetli ağrı ve kramp
• Şiddetli baş ağrısı (Özellikle sinüs bölgesinde)
• Mide bulantısı ve şiddetli kusma nöbetleri
• Nedeni açıklanamayan baş dönmeleri
Bu noktada elimize geçen bulgular olarak da dikkatleri çekiyor. Dolayısı ile bu seçenekler, bizleri Dismenore teşhisi yapmaya itiyor ancak tanı süreci çok önemlidir. Bu noktada tanılama sürecinde uyguladığımız aşamalar aşağıdaki gibidir;
1. İlk olarak hastamızın semptomlarını dinleyerek adet dönemleri ile alakalı olarak tıbbi hikayesi alınır.
2. Hikaye işleminin ardından pelvik muayenesi ile bölgenin genel yapısında ki reaksiyonlar incelenir.
3. Herhangi bir sıkıntı görmemiz durumunda smear testi ve ultrason ile birlikte laboratuvar ortamında incelemeler sğalarız.
4. Ciddi anlamda sıkıntılı durumlarda laparoskopi uygulaması sağlayabiliriz.
Bu aşamalar, tanılama sürecimiz için en ideal seçenekleri bizlere sunar. Dolayısı ile göz önünde bulundurmamız gereken seçeneklerden birisidir.

Dismenore Tedavisi

Tedavisi noktasında birçok farklı seçeneğe başvurabiliriz. Tabi ki tanılama süreci bu noktada en önemli seçeneklerden birisidir. Doğru tanılama ile birlikte tedavi aşamalarımızı çok daha net bir şekilde analiz edebilme fırsatını yakalarız. Hormonal tedaviler, ilaç tedavileri bu noktada genellikle çözüme ulaştırır. Ancak kimi durumda cerrahi işlem gerektiği görülmektedir.
İLAÇ TEDAVİSİ
Bu sorunun kontrol altına alınmasında ilk ve en önemli aşama ilaç tedavisi olarak dikkatleri çekiyor. Nonsteroid Anti İnflamatuar adını verdiğimiz ilaçlar, ağrı ve kramp süreçlerini ciddi anlamda düzene sokmaya yardımcı olur. Aynı zamanda kusma sorununu ortadan kaldırmak için ideal seçenekler sunar.
Uzun süreli uygulanması gereken tedavi türlerinden değildir. Etkilerini kısa süre içerisinde gösterebilir.
HORMONAL KONTOSEPSİYON
Bu tedavi yöntemleri ile amacımız, hormonal sorunları kontrol altında tutmaktır. Prostoglandin düzeylerini kontrol altına almak esastır. Doğum kontrol hapları, deri bantları ve vajinal halka gibi yöntemler, bu noktada çözüm olarak dikkatleri üzerine çekiyor.
CERRAHİ YÖNTEMLER
Rahim bölgesinde ki rahatsızlıklar bizleri cerrahi sonuçlara itebilir. Rahim kistleri, cerrahi yöntem ile çözüm bulunması gereken seçeneklerden birisidir. Tabi ki vajin bölgede meydana gelen reaksiyonlar nedeni ile de cerrahi uygulamalar gerekebilir.
B1 VİTAMİNİ VE MAGNEZYUM TAKVİYESİ
Rahatsızlıkların nedenleri içerisinde birçok farklı sebep sayabiliriz. B1 vitamini ve magnezyum eksikliği de bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Gıda takviyesi, bizler için bu noktada en önemli seçeneklerden birisi olarak dikkat çeker.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir