saglikli-gebelik
Kadın Doğum

Sağlıklı Gebelik

Tüm uzmanların da söylediği üzere sağlıklı gebelik süreci, her ne olursa olsun üzerinde durulması gereken detaylardan birisidir. Gebelik döneminde yaşanan sağlık sorunları ya da kontrolsüzlük nedeni ile düşük doğum riski en yüksek olan ülkelerden birisi Türkiye’dir. Günümüz modern tıp uygulamalarında da artık daha yeni yollara başvurulur.
Sağlıklı gebelik süreci için neler yapılmalı? Bu soru, kadınların en çok sorduğu soru kuşkusuz. Egzersizden tutun da beslenmeye varana kadar her türlü konu, hamilelik sürecinin kontrollü olması için önemlidir. Şimdi aşama aşamada sağlıklı bir gebelik için elimizden gelen en net bilgileri sizlere sunacağız.

Egzersiz

Hamilelik sürecinin en önemli unsurlarından birisidir egzersiz. Vücudumuz, sadece gebelik dönemine has değil genel yaşantımızda hareket ister. Vücut, hareketsiz kaldıkça sindirim sistemi ve metabolizmik faaliyetleri ciddi anlamda yavaşlar.
Gebelik sürecinde günlük 1 saatlik yürüyüşün dahi ne kadar önem arz ettiğini üstüne basa basa söylemek gerekiyor. Gebelik egzersizleri, bu noktada uzmanların sizlere sunacağı bir reçete olacaktır. Yürüyüş, olmazsa olmazlarınızdan olmalı.

Sağlıklı Beslenme

Beslenme, gebelik sürecinin odak noktasıdır. Öncelikli olarak bırakacaklarınız ile başlayalım. Sağlıklı ve şikayetsiz bir gebelik dönemi için sigara, alkol ve asitli meşrubat tüketimini bir kenara atmanız gerekiyor ki sindirim sisteminiz rahatlasın.
Sonraki süreçte ise lifli gıda tüketimi çok çok önemlidir. Salatalık, domates, brokoli, pırasa ve hatta patlıcan. Lifli gıdalar, sindirim sistemini harekete geçirir ve vücutsal faaliyetleriniz sorunsuz şekilde görevini yerine getirir. Süt ve süt ürünleri tüketimi çok çok önemli olan diğer madde.
Vitamin alabilmek için meyve tüketimi çok önemli. Özellikle C vitaminini meyvelerden alırız. Çok aşırı olmamak kaydı ile günlük meyve tüketimi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Folik asit alımı çok çok önemlidir. Gebelik planlaması önceden yapılıyor ise 3 ay evvelinden folik asit alımı uzmanlar tarafından önerilir.

Psikolojik Rahatlık

Birçok anne adayı bu durumu yanlış anlayabilir. Psikolojik olarak hamilelik sürecinde kendinizi dışarıdan görmediğiniz için yorumlayamazsınız. Ancak ciddi anlamda değişirsiniz. Hassaslaşırsınız, tepkileriniz büyür ya da küçücük şeyleri büyütür, kaya haline getirirsiniz.
Psikolojik anlamda destek alarak gebelik sürecinizi kontrol altında tutun. Eşiniz ile dahi terapi alabilirsiniz. Önemli olan kontrollü olmak. Stresten ve sinirden uzak duracağız. Hamilelik sürecinde kariyerinize bir süre ara dahi verebilirsiniz.

Kadın Doğum Uzmanı Desteği

Rutin kontroller asla ama asla aksamamalıdır. Kadın doğum uzmanları, sağlıklı bir gebelik süreci için sizlere her zaman en iyiyi sunar. Sizleri belirli aralıklar ile kontrole çağırır. Ultrasonografi sayesinde bebeğinizin de sizin de sağlığınız kontrol altında tutulur.
Dolayısı ile günümüzde çok da önemsenmeyen ya da zaman ayırılamayan uzman rutin kontrollerini kulak arkası etmemekte fayda var.
ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME: 35 yaşın üstündeki hamilelik süreçlerinde risk faktörleri çok daha yüksek olabilir. Bu neden dolayısı ile uzman kontrolünde süreci kontrol altına almak olmazsa olmazdan birisi olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir