riskli-gebelik
Kadın Doğum

Riskli Gebelik

Gebelik süreçleri birçok farklı duruma göre değerlendirilebilir. Riskli gebelik adını verdiğimiz bir dönem de söz konusudur. Tabi ki değerlendirme kıstasları normale nazaran biraz daha detay isteyecektir. Anne adayının yaşı, vücutsal sorunlar ya da bunun gibi akla gelebilecek birçok farklı seçenek.
Tabi ki tıbbi olarak yorumlanması, analiz edilmesi gereken bir süreçtir. Şimdi sizlere öncelikle riskli gebelik süreci hakkında bilgi vermek istiyoruz.

Riskli Gebelik Nedir?

Hamilelik dönemine giren kadınlarda tıp literatüründe normal bir süreç olarak yorumlanır. Riskli gebelik, gebelik sürecine girildiği andan itibaren anne adayının vücudundaki rahatsızlıklar, rutin hastalıklar, psikolojik problemler ya da hamilelik sürecinde meydana gelen tehlikeli sorunlar için kullanılan bir tıbbi terimdir.
Riskli gebelik sürecini etkileyen birçok faktörler silsilesi bulunur. Perinatolog dediğimiz tıp alanında tahsis görmüş uzmanlar, riskli gebelik sürecini yönetme konusunda en iyilerdir diyebiliriz. Gerek sürecin takibi ve gerekse doğru müdahaleler, Perinatologlar tarafından sağlanır.

Riskli Gebeliğe Yol Açan Sebepler

Uzmanlar, bu sebepleri birçok farklı madde altında inceleyebilir. Ancak ülkemiz genelinde riskli gebelik profili bellidir. Dolayısı ile uzmanların da belirttiği bu sebepleri sizlere bilgi edinebilmeniz amacı ile sunmak istiyoruz.
YAŞ UNSURU
Kuşkusuz ki en önemli nedendir. Anne adayı eğer ki 18 yaşın altında ve 35 yaşın üstünde ise riskli gebelik sınıfı içerisinde ele alınır. Çünkü bu süreçler vücutsal tepkimeler normalin çok çok üstünde meydana gelir. Hayati risk çok daha fazladır.
KALITSAL YA DA RUTİN HASTALIKLAR
Yaşı her ne olursa olsun kalıtsal hastalığa sahip olan kadılar riskli gebelik grubuna dahil olurlar. Bu kalıtsal hastalıklara kalp rahatsızlıkları, şeker, guatr, damar hastalılları ve hatta kolajen doku hastalıkları dahi eklenebilir.
KİLO
Gebelik sürecine adım atmanız itibari ile kilo durumunuz çok önemlidir. Aşırı kilolu ya da aşırı zayıf anne adayları riskli grupta yer alır.
KAN BAĞI
Halk arasında ki tabiri ile akraba evlilikleri olarak da niteleyebileceğimiz unsur. Anne ve baba arasında kan bağı mevcut ise riskli gebelik grubu ortaya çıkar.
TANSİYON YA DA HİPERTANSİYON
Bu problem özellikle hamilelik sürecinde kendini gösterebilir. Öncesinde ya da gebelik sürecinde ortaya çıkan tansiyon, hipertansiyon ya da preeklampsi gibi sorunlar riskli gebelik grubunda yer alır.
RAHİM AĞZI YETMEZLİĞİ
Bu durum daha çok kadın doğum uzmanları tarafından tetkik edilen bir durum olarak dikkat çeker. Rutin kontrollerinizde yapılacak olan testlerde meydana gelir. Dolayısı ile rutin kontrollerinizi asla aksatmamalısınız.
VAJİNAL KANAMALAR
Gebelik sürecinde bildiğiniz üzere adet kanamaları olmayacaktır. Ancak buna rağmen hamilelik sürecinde vajinal kanamalar söz konusu oluyor ise durum tehlikeye işaret edebilir. Dolayısı ile riskli gebelik grubunda yer alırsınız.
ÇOĞUL GEBELİK
Adından da anlayabileceğiniz üzere ikiz, üçüz ve hatta dördüz bebeklere hamile kalmanız durumunda riskli sınıf içerisinde olursunuz. Çoğul gebelik, hamileliğin ilerleyen haftalarında teşhis edilebilir.
BEBEKTE KAN UYUŞMAZLIĞI
Bu günümüz teknolojileri sayesinde çok da büyük sorun olmuyor ancak riskli sınıf içerisinde yer alma sebebi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir