Kadınlarda oldukça sık rastlanan problemlerden biridir. Rahmi normal yerinde tutan kemik çatı ve bağ dokuların zayıflaması ile rahmin aşağı doğru inmesidir. İlerleyen yaş, sık doğum yapmak, menopoz gibi durumlarda rahim aşağı doğru sarkabilir. Rahim sarkması normal doğumla ortaya çıkan, ilerleyen yaşla menopozla ilerleyen, genetik nedenlere de bağlı olabilen pelvik kaslarda gevşeklik ve sarkma durumudur. Tek başına olabileceği gibi vajen ön duvarının sarkması yani mesaneyle de ilgili olabilir. Ya da vajina arka duvarı yani bağırsağın sarkması ile de olabilir.
Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Rahim sarkması genellikle ileri yaş kadınlarda çok sık doğum yapmış menopoz sonrası karın içi basıncı fazla olan ve kronik öksürük sorunu yaşayan kadınlarda görülen bir hastalıktır. Normal doğumla ortaya çıkan, ilerleyen yaşla menopozla ilerleyen, genetik nedenlere de bağlı olabilen birden fazla nedene bağlı gevşeklik ve sarkma durumudur. Bu durum kadının günlük yaşamını etkileyebilir. Yaşanılan rahim sarkmasının boyutu orta ve hafif şiddetliyse belirtilerini daha hızlı belirti verir. Bu kişinin psikolojisini de olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilir.
Rahim sarkmasının ileri dönemlerinde vajinal dolgunluk hissi, kadının alt karın bölgesinde kuyruk sokumu, bel ve sırt ağrılarına neden olur ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Rahim sarkması her zaman belirti vermeyebilir. Ya da kişi bundan şikâyetçi olmayabilir. Hayati bir durum değildir. Hayat kalitesini bozar. Tedavi edilmezse hasta o hayat kalitesi düşüklüğüyle yaşamaya devam eder. Rahim sarkması yaşayan kişide cinsel fonksiyon bozuklukları görülür. Vajinal bölgede dolgunluk hissi olabilir. İdrar kaçırma şikâyeti olabilir. Uzun süre ayakta kaldığında dışarıya doğru bir kitle şeklinde sarkan kısımlar çıkabilir. Daha ileri aşamalarda dışarıya doğru sarkan bu kısmı etrafında yaralar oluşabilir.
İkinci ve üçüncü derecede rahim sarkması hastada öksürme ile birlikte idrar kaçırma, dışkı kaçırma gibi şikâyetlere neden olur. Bunun yanı sıra vajinal bölgede oluşan genişleme nedeniyle kişi cinsel ilişkide sorun yaşayabilir. Rahim sarkmasının nedenlerinden biri de östrojen hormonu nedeniyle bağ dokularındaki gevşeme ve zorlu doğumlardır. Tek başına olabileceği gibi vajen ön duvarının sarkması yani mesaneyle ilgilidir.
Ya da vajina arka duvarı yani bağırsağın sarkması ile de olabilir. Vajina sarkmasının ileri dönemlerinde kadın eliyle rahmi hissedebilir ya da rahim tamamıyla dışarı çıkabilir. Rahimde dolgunluk hissi, sırt ağrısı bel ağrısı, görülebilir. Öksürürken idrar kaçırma, dışkı kaçırma, idrar torbası doluluğu ve kronik kabızlık gibi şikâyetler görülebilir.
Vajinada oluşan genişleme nedeniyle cinsel ilişkide sorun yaşanabilir. Kişinin yaşamış olduğu hastalık derecesine göre farklılık gösterebilir. Yeni oluşum sarkmalar bazı durumlarda herhangi bir belirti göstermeyebilir. Rahim sarkması orta ya da ileri derecesindeki sarkmalarda ortaya çıkabilir. Sabahın erken saatlerinde daha hafif ağrı seyrederken akşam saatleri bu ağrı artabilir. Vajinadan parçalar düşmesi, alt karın bölgesinde dolgunluk hissi, rahim bölgesinde aşağı çekme hissi, rahimden parça düşmesi, cinsel ilişkide ağrı hissi gibi belirtiler verir.
Rahim Sarkması Nasıl Olur?
Rahim sarkması o bölgedeki dokuların hasarına bağlı olarak ortaya çıkmış anatomik bir bozukluktur. Bozukluk anatomik olduğundan düzeltilmesi de cerrahi müdahale gerektirir. Sadece rahim sarkması izole olabileceği gibi mesanede sarkmış makatta fıtıklaşmış olabilir.
Dolayısıyla o bölgenin yeniden yapılandırılması söz konusu olmalıdır. Komplike bir cerrahi müdahale yapılmalıdır. Rahim Sarması sorununun bir diğer çözüm yöntemi vajinal ve karından cerrahi operasyon yapılabilir. Hastanın doğurganlık yaşı bittiyse rahmin tamamen alınması vajina duvarlarının yukarıya sakrum denilen kemiğe asılmalıdır. Hastanın doğurganlık yaşı bitmemişse rahmi yukarı asacak bir takım cerrahiler uygulanmaktadır.
Rahim Sarkması Tedavi Yöntemleri
Rahim sarkması nasıl tedavi edilir sorusunun ilk aşamasında hastalık jinekolojik muayene ile kolayca teşhis edilir. Hastada klinik bir bulgu varsa tedavisi cerrahidir. Rahim sarkması izole olabileceği gibi o bölgede bir hasar olacağı için genel olarak o bölge yeniden yapılandırılmalıdır. Vajinal yolla yapılan ameliyat vakalarında hastanın kendi dokusu kullanılır. Ya da tıbbi bezler yerleştirilerek rahim kaldırılabilir. Hastanın kendi dokusu kullanılarak rahim yukarıdaki bağlara sabitleştirilir.
Hastanın kendi dokusuyla yapılan ameliyatlarda tedavi başarı oranı %60 civarındadır. Ya da tıbbı bezler yerleştirilerek rahim yukarı alınabilir. Tıbbi bant kullanılan ameliyatlarda başarı oranı % 90 dır.
Karından yapılan ameliyatlar ise iki şekilde yapılabilir. Karın açılarak tıbbi bantlar kullanılarak arkadaki kemikle rahim arasına yerleştirilerek rahim yukarı çekiliyor. Ya da Laparoskopi kullanılarak tıbbi bez arkadaki bağırsak duvarı ile rahim arasına yerleştiriliyor.
Rahim sarkmasından dolayı Esra hocaya gittim çok memnun kaldım çok teşekkür ederim