Kadınlarda en sık gözlemlediğimiz ikinci onkolojik sorunlardan birisi olan rahim kanseri, zaman içerisinde çok daha fazla kadında görülmeye başlandı. Rahim kanseri, birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir ve anne hayatını tehlikeye atabilir. Dolayısı ile bu gibi hastalıkların tamamında olduğu gibi erken teşhis, hayat kurtarabilir.
Rahim kanserine yönelik olarak zaman içerisinde modern tıp birçok farklı seçenek üretti. Bu kanser ile alakalı olarak tüm bilgileri elimizden geldiğince sizlere sunacağız.
Rahim Kanseri Nedir?
Rahim kanseri, rahim içerisinde yer almakta olan endometrium zarında meydana gelen kanser oluşumlarına verdiğimiz isimdir. Birçok kesim tarafından Endometrium kanseri olarak da adlandırılmaktadır.
Kadınların çok önemli bir kısmında gözlemlediğimiz bu kanser türü, özellikle erken teşhis ile günümüz modern tıbbi uygulamalarında tedavi edilebilecek bir hastalıktır. Adet dönemi, tamamen endometrium ile alakalıdır. Öyle ki endometrium hücreleri, zaman içerisinde kendisi adet kanaması ile dışarı atar. Rahim kanseri de bu hücrelerden dolayı meydana gelir. Tıbbi olarak bu durum Endometrium Adenokarsinomu olarak da tanımlanır.
Rahim Kanseri Belirtileri
Rahim kanseri, birkaç farklı şekilde kendisini gösterir. Net olarak belirtiler verdiğini söylemek mümkün değil öncelikle bunu söylemeliyiz. Jinekolojik muayene yardımı ile tespiti mümkün hale gelen bir süreç olduğunu da ek olarak söylemek gerek. Belirtilerin tamamına daha yakından bakış atacak olursak;
• Menopoz dönemi sonrasında vajen kanamalar,
• Vajinada meydana gelen sulu, kokulu ve az miktarda kan içeren akıntı,
• Cinsel ilişki sonrasında meydana gelen kanamalar (postkoital kanama),
• Adet dönemi arasında yaşanan nedensiz ve sürekli kanamalar,
• Halsizlik ve kilo kaybı,
• Pelvik ağrılar,
Bu noktada hastalarımızda en sık gözlemlediğimiz başlıca seçenekler arasında kendisini gösteriyor. Bu gibi anormalliklerin meydana gelmesi durumunda ilk iş, en kısa süre dilimi içerisinde bir kadın doğum uzmanından yardım almak. Kanser bulgusu ortaya çıktığı takdirde onkolojik sürecin hızlı bir şekilde başlatılması önemlidir.
Rahim Kanseri Nedenleri
Rahim kanseri nedenleri içerisinde birçok farklı neden sayılabilir. Özellikle bu kanser türü, endometrium ile alakalı olduğundan dolayı vücudun işleyişini de doğrudan etkileyen seçeneklerden birisi olarak dikkat çekiyor. Rahim kanseri riskini yükselten başlıca faktörler aşağıdaki gibidir;
1. Obezite
2. Düzensiz adet kanamaları
3. Hiç doğum yapmamış olma
4. İnfetrilite (Kısırlık)
5. Tamoksifen kullanımı
6. Genetik yatkınlık (Ailede herhangi birinde rahim kanseri görülmesi)
7. Şeker hastalığı
8. Hipertansiyon
9. Safra kesesi ve tiroid sorunları
10. Progesteronsuz estrojen kullanımı
11. Yüksek dozda kullanılan doğum kontrol hapları
12. Sigara
Bu noktada kadınlarda rahim kanseri riskini tetikleyen seçeneklerden birkaçı olarak dikkatleri çekiyor. Dolayısı ile bu kanser türü için önlem almak her anlamda önemlidir.
Rahim Kanseri Tanısı Nasıl Konur?
Rahim kanseri, kolay bir şekilde tanılanabilecek hastalıklar arasında yer almaz. Bu noktada birkaç farklı tetkik ile tanı koymak çok çok önemlidir. Modern tıbbi uygulamalar sayesinde bu uygulamaları güven içerisinde yapabilme şansına sahip olabiliyoruz. Tetkik aşamalarımız aşağıdaki gibidir;
Endometrial Biyopsi: Rahim içerisinde bir doku parçasının alınması işlemidir.
Vajinal Ultrason: Vajina bölgesinde ultrason ses dalgaları ile yaptığınız izleme yöntemidir.
Histereskopi: Cerrahi müdahale imkanı da sağlayan ince bir materyal ile rahim içerisini gözlemlediğimiz yöntemlerden birisidir.
Kürtaj: Rahim ağzı dokularının nazik bir şekilde alındığı işlemlerdendir.
Smear Testi: Jinekolojik hastalıkların teşhisi ve izlenmesi için genellikle uyguladığımız bir rahim dokusu inceleme testidir.
Bu yöntemler sayesinde rahim kanseri oluşumunu çok daha yakından tetkik edebilme şansına sahip oluruz. Dolayısı ile tedavi yöntemlerini de buna göre uygulamak gerekir.
Rahim Kanseri Tedavisi
Tanılama aşamasının hemen ardından üzerinde özen ile durmamız gereken seçeneklerin başında geldiğini net olarak söyleyebiliriz. Türkiye genelinde özelikle bu konuda modern teknikleri kullanarak hastalığın kontrol altına alınması için elimizden geleni yapıyoruz. Birkaç farklı tedavi yöntemi hakkında hemen bilgi verelim.
RADYOTERAPİ
Yüksek enerjili ışınları kullandığımız bu teknolojide kanser hücrelerin yok olmasını amaçlarız. Vücut dışı ya da doğrudan kanser hücrelerine uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Başarı oranı ideal düzeydedir.
KEMOTERAPİ
İlaç tedavisi olarak da bilinen yöntemdir. Sizlere reçete edeceğimiz ilaçlar ile birlikte kanser hücrelerinin kimyasal destek ile yok olmasını amaçlarız.
HORMONAL TEDAVİ
Progesteron etkili ilaçlar yardımı ile vücudun hormonal oluşumunu harekete geçirerek uyguladığımız tedavi yöntemlerinin başında gelir. Estrojen miktarının azaltılması ve kanser hücrelerinin büyümesini durdurmak bu noktada en önemli amaç olarak dikkat çeker.
CERRAHİ TEDAVİ
Adından da anlayabileceğiniz üzere ameliyat işlemidir. Bu hastalıkta özellikle cerrahi yönteme başvurduğumuz zaman genel itibari ile rahmin ve yumurtalıkların alınması işlemi, rahim kanserini en kesin şekilde çözmemize yardımcı olan uygulamadır.