Kadınlarda nadiren de olsa gözlemlediğimiz vakalardan birisi olan Nabothi kistleri, rahim ağzı (serviks) bölgesinde meydana gelen sıkıntılardan birisidir. Aslında çok da zararlığı olduğu söylenemez. Ancak erken süreçte çözüm üretilmediği takdirde kadın hayatı için birçok farklı sıkıntıyı da beraberinde getirdiğini net olarak söyleyebiliriz.
Bu rahatsızlık hakkında bilinmesi gereken birçok farklı durum söz konusudur. Bu neden dolayısı ile en doğru bilgileri tıbbi literatürü de dikkate alarak bazı bilgiler sunmak istiyoruz.
Naboth Kisti Nasıl Meydana Gelir?
Nabothi Kisti Belirtileri
Nabothi Kisti Teşhisi Nasıl
Nabothi Kisti
Naboth Kistleri Nasıl Oluşur?
Nabothi Kisti Kanama Yapar Mı?
Nabothi Kisti Hamileliğe Engel Mi?
Nabothi Kisti Ağrı Yapar Mı?
Nabothi Kisti Ne Demek?
Nabothi kisti, göz ile görülemeyecek kadar küçük boyutlarda ortaya çıkan ve serviks (rahim ağzı) bölgesinde meydana gelen içi sıvı dolu sivilcemsi kesecik parçaları olarak yorumlanmaktadır. Bu keseciklerin içi yoğun bir sıvı ile doludur ve dünya genelinde birçok farklı isim ile incelendiğini de net olarak söylemek gerekir.
Boyutları, zaman içerisinde kist oluşumunun gelişimine göre farklılıklar da gösterir. Kimisinin iltihap sıvısı adı verilen sarı-beyaz renkli mukus sıvısı ile doludur.
Naboth Kisti Nasıl Meydana Gelir?
Serviks yani diğer adı ile rahim ağzı, olarak isimlendirdiğimiz salgı bezleri ile döşeli bir yapıdır. Nabothi bezleri, mukus salgılama özelliğine sahiptir. Bu bezleri, salgılamış olduğu çeşitli yollar ile vücuttan dışarı atmak zorundadır. Atamadığı zaman ise farklı bir sıkıntı süreci meydana gelir.
Dışarı atılamayan mukus, zaman içerisinde içeride yer almakta olan Naboth bezlerini şişirir. Şişme yapan bu bezler, zaman içerisinde genişleme yapar ve kistik bir doku meydana getirir. Meydana gelen bu dokuyu rahim ağzı üzerinde yüzeyden göz ile ayırt etmek çok da mümkün değildir. Dolayısı ile uzman kontrolünde analiz edilmesi gerekir.
Nabothi Kisti Belirtileri
Tıbbi araştırmaların da gösterdiği üzere bu oluşumlar kronik oluşumlardır ve kesin olarak vücutta bir belirti göstermemektedir. Çok tehlikeli bir hastalık olmadığı kanısı yaygın olduğundan dolayı her kadında meydana gelmesi mümkün olan rahatsızlıklar arasında yer alır. Dolayısı ile bir belirtisi söz konusu değildir.
Ancak zaman içerisinde bezler, içerisinde biriken mukuslar nedeni ile ciddi anlamda büyüme yapar. Bu büyüme, zaman içerisinde vajinal akıntıya da sebep olabileceğinden dolayı kadınlar için rahatsızlık sebebidir. Dolayısı ile teşhisi mümkün olabilir.
Nabothi Kisti Teşhisi Nasıl Yapılır?
Kesin bir belirtisi olmadığını net olarak söyleyebilme şansına sahibiz. Öncelikle Nabothi teşhisi, normal bir bulgu olarak gözükmediğinden belirtilere bağlı olarak konmaz. Ancak aşırı derecede büyümüş olan dokuyu görmek mümkün olabilir. Kesin teşhis koyabilmek için ise KOLPOSKOPİ önemli bir aşamadır.
Kolposkopi esnasında bazen şüphelendiğimiz bir durum söz konusu olur ise parça alınarak biyopsi için laboratuvara göndeririz. Sonuçların akabinde ise teşhis tanı ve tedavi programı hazırlayabiliriz.
Nabothi Kisti Tedavisi
Nabothi, bazı durumlarda sanıldığı kadar büyük bir sorun olarak ön plana çıkmaz. Dolayısı ile bu sorunların kontrol altına alınması açısından en önemli seçenek genital doktor muayenesidir. Kadınları rahatsız eden bir boyuta ulaşan mukus dolu bezler, gerek görülmesi durumunda dondurma ya da yakma tedavisi ile ortadan kaldırılabilir. Bu kist oluşumları, kendilerinden kaybolan oluşumlar değildir.
Naboth Kistleri Nasıl Oluşur?
Bu kistler cinsel sağlık anlamında önem teşkil eden ve rahim ağızlarında bulunan bir tür kist çeşidi olarak kabul edilir. Kadınlarda görülen rahatsızlık ilk aşamalarda belki önemli kabul edilmez ancak ilerleyen seviyelerde eğer önlem alınmazsa çok daha ciddi sağlık problemlerine neden olur. Jinekolojik bir enfeksiyon olan Naboth kistleri küçük kistler halinde meydana gelir renkli kabarcıklar olarak görülür ve zamanla irileşerek büyüme gösterir.
Nabothi Kisti Kanama Yapar Mı?
Bu oluşumlarının yer aldığı serviks, yapısında mukus üreten salgı bezleri ile kaplıdır. Bu salgı bezleri Nabothi adı ile bilinmektedir. Salgı bezlerinin dışa açıldığı kısımda metaplazi hücre tabakası yer alır. Bu açılan kanalların tıkanması ile dışa akacak olan mukus içeride toplanır ve Nabothi sıvılarının içeride yoğunlaşması sonucu rahim ağzı hücre tabakası ile kaplanır.
Soluk renkli kabarcıklar olarak kabul edilen Nabothi Salgının giderek artması kistin zamanla büyümesine ve kitle haline dönüşmesine neden olur. Dışarıdan bakıldığında içi mukus adı verilen sıvı ile kaplı bu parçacıklar renksiz bir kabarcık şeklinde zamanla genişlemeye başlar ve rahim ağzı üzerinde yüzeyden kabarık ve muayene ile tespit edilir hale gelir.
Nabothi mukus adı verilen sarı-beyaz bir yapıdan oluştuğu için herhangi bir şekilde kanamaya sebep olmamaktadır.Patlatıldığı veya kesildiği durumlarda içerisinden genellikle mukus sıvısı akar.
Nabothi Kisti Hamileliğe Engel Mi?
Nabohti kistleri rahmin ağız kısmında serviks adı verilen bölgede oluşan küçük kist özellikli yapılardır. Tıp dilinde‘ Nabothi Folikülü’, ‘Epitheliyal İnklüzyon ‘, Nabotian ve ‘Retansiyon Kisti’ gibi farklı isimler ile de bilinmektedir. Bu parçaların boyutları genelde 2-3 mm’den başlar ve yaklaşık 10 mm’ye kadar büyüme gösterir. Bu kistler oluştuktan sonra içleri sıvı ile dolmaya başlar ve bu sıvılar ‘mukus’ olarak adlandırılır.
Kıvamı sümüğü andıran bu sıvılar oldukça yoğun bir halde bulunur. Genelde doğum yapmış kadınlarda görülen bir kist çeşididir. Rahimin dışında yer alması nedeni ile hamileliğe herhangi bir şekilde engel değildir.
Nabothi Kisti Ağrı Yapar Mı?
Nabothi kistleri rahim ağzında sancıya neden olmadığı için sadece normal muayene bulgusu olarak anlaşılabilir. Çok aşırı büyüme gösterdiği durumlarda kadınlar rahatsızlık duyarsa ya da vajinada akıntı fazlalaşırsa bu durumlarda gidilecek muayene sırasında Nabothi kistlerine dair bulgular elde edilebilir. Nasir olan ve büyüme gösteren kistler için biyopsi talep edilir ve operasyon ile alınması sağlanır. Kronik özelliğe sahip olduklarından dolayı oluşan bir Nabothi kistinin kendiliğinden yok olması ve iyileşmesi beklenemez.