myom
Tıp Sözlüğü

MYOM

Rahim bölgesinde meydana gelen sıkıntılardan birisi olan myom (rahim urları), kadınlar için sıkıntılı sorunlardan birisi gibi görülebilir. Ancak sanıldığı kadar sıkıntılı bir süreç değildir. Myom, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Aynı zamanda myom, birçok farklı çeşide sahip olan rahatsızlıklardan birisi olarak da dikkatleri çekiyor diyebiliriz.
Hastalığın tedavisi ve ciddiyet durumu ile alakalı tüm seçenekler, yapılacak kapsamlı bir muayene ardından ortaya çıkar. Dolayısı ile her konuda en doğru bilgileri analiz etmek gerekir.

Myom Nedir?

Myom, rahim içerisinde yer almakta olan iyi huylu (kanser hücresi taşımayan) büyümelere verdiğimiz isimlerden birisidir. Kadınlarda özellikle PELVİS bölgesi adını verdiğimiz alanda meydana gelen büyümeler meydana gelir. Myomlar, kendilerini kesin bir şekilde göstermezler ve dolayısı ile varlığından haberdar olmak çok mümkün değildir.
Belirtiler analiz edilerek myomlar her ne olursa olsun en ciddi sıkıntılardan birisidir. Dolayısı ile bu myomları analiz ederken çeşitlerini de ön planda tutmak şarttır.

Myom Çeşitleri Nelerdir?

Myomlar, çeşitlerine bağlı olarak da değerlendirilebilir. Öyle ki bu değerlendirmeleri de tanılama testlerimizin ve incelemelerinizin ardından koyabilme gibi bir şansımız söz konusu oluyor. İsim olarak rahimlerde çeşitler söz konusu değildir.
Rahim çeşitleri, büyüklüklerine göre yorumlanabilir. Tabi ki zaman içerisinde ki büyümesi de her anlamda önem arz eden seçenekler arasındadır. Çeşitleri, bizler tarafından yorumlanabilmektedir.

Myom Nedenleri

Kadınların genelinde meydana gelebilecek olan rahatsızlıklar arasındadır. Özellikle de 30 – 40 yaş aralığındaki kadınlarda çok ciddi anlamda görüldüğünü söyleyebiliriz. Ancak nedenleri dediğimiz zaman myom oluşumunu tetikleyen herhangi bir kesin nedenin tıbbi literatürde açıklaması söz konusu değildir.
Ancak genel olarak yorumlamak istediğimize kadın vücudunun salgılamakta olduğu Estrojen hormonunun sebep olduğu sorunlardan birisi olduğunu net olarak söyleyebiliriz.

Myom Belirtileri

Myomlar, varlığından kolay bir şekilde haberdar olabileceğiniz türde dokular değildirler. Dolayısı ile en başta belirti vermezler. Büyük boyutlara sahip myomlar dahi çok fazla belirti göstermeyebilir. Ancak bu zamana kadar hastalarımızda analiz ettiğimiz başlıca belirtileri aşağıdaki gibidir;
1. Adet kanamalarında meydana gelen aşırılık
2. Adet dönemlerinde meydana gelen sıklık ve uzayan zamanlar
3. Adet döneminde özellikle kasık bölgesine giren kramplı ağrılar
4. Adet dönemi içerisinde değilseniz dahi meydana gelen vajinal kanamalar
5. Vücudun genelinde kan değerlerinin düşmesi
6. Ağrılı cinsel ilişki
7. Karın ve bel bölgesinde meydana gelen ağrılar
8. İdrar yapma esnasında zorluk ve sıklıkla idrara çıkma
9. Kabızlık ve makat bölgesinde ağrılar
10. Rahim ve karın bölgesinde belirgin büyümelerin meydana gelmesi
11. Düşük doğum ve kısırlık durumları
Başlıca belirtiler olarak bu zamana kadar teşhis ettiğimiz seçenekler arasında yer alır. Tabi ki bu hastalığı tanılamak, çok çok önemli seçeneklerden birisidir. Doğru tanılama yapmak, çok çok önemlidir.

Myom Tedavisi

Myom, tedavisi birçok farklı şekilde uygulanabilen seçeneklerden birisidir. Tanılama sürecinin ardından hastamızı da olumsuz etkilemeyecek şekilde tedavi yöntemlerini bizzat uygularız. Bu da beraberinde birçok farklı ideal seçeneği bizlere sunar.
CERRAHİ TEDAVİ (MYOMEKTOMİ)
Myomektomi, rahmi almaksızın oluşmuş olan uru cerrahi yöntem ile çıkarmak olarak nitelendirilebilir. Geçmiş dönemde rahimi almaya kadar gidebilen seçeneklerden birisiydi. Günümüz modern imkanlarından birisi de Myomektomi olarak dikkatleri çekiyor. Tabi ki Myomektomi işlemi birçok farklı şekilde uygulanabilir. Bunlar içerisinde;
1. LAPAROSKOPİ
2. LAPAROTOMİ
3. HİSTEROSKOPİ
Olarak dikkatleri çekiyor. Bu yöntemleri kullanarak rahmi almaksızın sorunsuz bir şekilde kitleyi yerinden alabilme şansına sahibiz.
RAHMİN ALINMASI (HİSTEREKTOMİ)
Myomektomi işleminin fayda etmediği noktalarda Histerektomi uygulamak gerekir. Bu da rahmin alınması işlemi olarak dikkat çeker. Rahmin alınması ile birlikte duruma göre yumurtalıkların çıkarılması durumu da söz konusu olabilir. Bu tamamen teşhisin durumu ile alakalıdır.
UTERİN ARTER EMBOLİZASYONU (UAE)
Rahim içerisinde meydana gelen myomlara giden kan akışının kesilmesi işlemine verdiğimiz isimdir. Bu yöntem ile birlikte myom kan akışı kesiyor ve büyümeyi ciddi anlamda engelliyoruz. Radyologlar tarafından gerçekleştirilen bir yöntemdir ve kimi hastaya sorunsuz şekilde ayakta uygulanabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir