molluscum-contagiosum
Tıp Sözlüğü

Molluscum Contagiosum

Kadınlarda genellikle cinsel hastalıklardan birisi olarak tabir ettiğimiz Molluscum Contagiosum, cinsel yol ile bulaşan bir hastalıktır. Türkiye genelinde birçok kadında görmeye başladığımız bu hastalık, önlem alınması gereken seçeneklerden birisidir. Özellikle cilt üzerinde yarattığı lezyonlar nedeni ile kadınlar için ciddi anlamda sıkıntılı bir süreci beraberinde getirir. Dolayısı ile çok çok önemlidir.
Cinsel yol ile bulaştığından dolayı belirtilerin kendisini göstermesi ve tanılama süreci ayrıca çok çok önemlidir. Hastalığı daha yakından tanıma yoluna gidelim.

Molluscum Contagiosum Nedir?

Molluscum Contagiosum, cilt üzerinde ya da birçok farklı bölgede ve bazı durumlarda vajinal bölgede kendisini gösteren döküntülü cilt lezyonları olarak tanımlanır.
Cinsel yol ile bulaşan hastalıklardan birisi olarak dikkatleri çeker. Genelde iyi huylu bir hastalık olduğundan dolayı VİRAL olarak tanımladığımız sınıf içerisinde yer alır. Çiçek virüsü adını verdiğimiz bir DNA virüsü olarak etkeni tanımlanır. Bu virüs ise dört ayrı safhada net şekilde kendisini gösterir. Hayatı boyunca her 6 kişiden 1’inde gözlemlediğimiz hastalıklardan birisidir.

Molluscum Contagiosum Belirtileri

Bahsettiğimiz üzere cinsel yol ile bulaşan hastalıklardan birisi olarak dikkatleri çeker. Özellikle genital bölgede meydana gelen lezyonlar en büyük belirtilerinden birisidir. Genel olarak bunları maddeler halinde sıralamak istediğimizde belirtiler aşağıdaki gibidir;
• Genital bölge, makat bölgesi ya da vücudun genelinde görülen 1 – 5 milimetre boyutlarında cilt lezyonları,
• Egzema,
• Kaşıntı hali,
Belirtiler olarak kendisini gösterir. Ancak en önemli belirtisi cilt üzerinde meydana gelen kırmızı renkteki et lezyolarıdır. Genital bölgede ya da makat bölgesinde de bu et lezyonları ele gelerek kendisini net şekilde gösterebilir.
Kaşınmaya neden olan bir hastalıktır. Lezyonu kaşımanız durumunda tırnak içlerine yerleşen hastalık, vücudun çeşitli noktalarına hızlı bir şekilde taşınabilir. Dolayısı ile yaygınlık özelliği gösteren bir hastalıktır.

Molluscum Contagiosum Teşhisi

Molluscum Contagiosum, teşhisi basit bir hastalıktır. Cilt üzerinde gözlemlediğiniz lezyonlar ile birlikte belirtilerin başında bizler için kesin bilgidir. Ancak yine de bu noktada jinekolojik muayene ya da dermatolojik muayene en önemli seçeneklerden birisi olarak dikkatleri çeker. Kesin tanı yöntemi ise biyopsi olarak dikkatleri çeker.

Molluscum Contagiosum Tedavisi

Molluscum Contagiosum, zaman içerisinde kendi kendine kaybolma özelliğine sahip bir hastalık olarak dikkatleri çeker. Kimi kişide 6 – 8 haftalık zaman dilimi içerisinde yok olur. Kimi kişide ise bu süreç 90 günlük zaman dilimine kadar uzayabilir.
Tehlikeli bir hastalık olmadığından dolayı 5 yıla kadar da kaybolmadığı durumlar görülür. Enfeksiyonal olarak yayıldığı tespit edildiğinde tedavi için harekete geçmek önemlidir.
LEZYONLARIN DONDURULMASI
Bu noktada deri üzerinde ki lezyonların tamamının dondurma yöntemi ile dökülmesini sağlamak ilk aşamalı tedavi yöntemidir. Sıvı nitrojen veya nitröz oksit kullanarak lezyonları kısa zaman içerisinde ağrısız bir şekilde dondurma yöntemi ile sorunu giderebiliyoruz.
İLAÇ TEDAVİSİ
İlaç tedavisi ile de enfeksiyonların kontrol altına alınması durumu söz konusu olabilir. Kullandığımız ilaçlar, birçok farklı şekilde kendisini gösterir. Hastalığın safhasını da dikkate alarak ilaç tedavisi uygulayabilmektedir.
DYE LAZER UYGULAMASI
Cilt üzerindeki bir lezyonal durum olarak dikkatleri çektiğinden dolayı DYE LAZER uygulaması ile birlikte tedavi edilebilen hastalıklardan birisi olarak dikkatleri çeker.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir