İlerleyen yaşlarda ki kadınlar için sıkıntılı bir süreç olarak nitelendirilen Menopoz, günümüz modern tıbbi teknikleri sayesinde kontrol altına alınabilmektedir. Menopoz, yaşı ilerleyen her kadının yaşamak zorunda olduğu süreçlerden birisi olarak dikkatleri çeker. Tabi ki menopoz yaşı, kişiden kişiye değişiklik gösterebilen bir detaydır.
Menopoz, aslında halk nezdinde doğurganlık fonksiyonlarının yok olması şeklinde tabir edilmektedir. Ancak bilimsel tabiri biraz daha detaylı ve farklıdır. Hemen konu üzerine tanımlamalarımıza geçelim.
Menopoz Nedir?
Menopoz, kadınlarda meydana gelen adet kanamalarının doğal seçenekler nedeni ile bitmesi sürecine verdiğimiz isimdir. Kelime anlamı itibari ile de bu şekilde yorumlanmaktadır. Ancak süreci tanımak ve bu süreçte meydana gelen oluşumları da iyi bir şekilde analiz etmek gerekir.
Kadın yumurtalıları, menopoz döneminde Östrojen ve Progesteron salınımını ciddi anlamda yavaşlatır. Yavaşlama sürecinin ardından da kısa bir süre içerisinde fonksiyonlar tamamen durur. Sonrasında adet kanamaları durur ve dolayısı ile menopoz süreci ortaya çıkmış olur.
Menopoz Dönemi Sıkıntıları Nelerdir?
Kadınların tamamında olmasa da menopoz sürecinde birçok farklı sıkıntı meydana gelebilir. Dolayısı ile bu sıkıntıları da iyi analiz edebilmek gerekir. Çok çeşitli sıkıntıların ortaya çıktığını tabi ki biliyoruz. Bu sıkıntıların üzerinden kısa ve öz bir şekilde geçme amacı içerisinde olduğumuzu söyleyelim.
ATEŞ BASMASI (VAZOMOTOR SEMPTOMLAR)
Menopoza giren kadınlarda genellikle en çok görülen sıkıntılardan birisi olarak dikkat çeker. Özellikle geceleri çok çok soğuk havalarda dahi ateş basabilir. Bu soğuk havalarda herkes donarken siz yanabilir ve hatta terleyebilirsiniz. Ateş basması semptomu ortaya çıktıktan sonra 1 yıl boyunca etkilerini gösterir. Kimi kadında ise 7 – 10 yıl sürecine kadar uzadığını söyleyebiliriz.
UYKUSUZLUK PROBLEMLERİ
Menopoz sürecinde görülen bir diğer sıkıntı, geceleri uykusuzluk problemlerinin kronik boyutlara kadar ulaşabilmesidir. Kadınlar, bu süreçte sağlıklı uyku uyuyamaz ve dolayısı ile dinlememekten de şikayet ederler. Dolayısı ile sıkıntılı bir süreçtir.
DEPRESYON VE DUYGUSAL BUNALIM SIKINTILARI
Menopoz döneminde psikolojik anlamda da birçok farklı sıkıntının meydana geldiğini net olarak söyleyebiliriz. Estrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak depresyon süreci menopoza giren kadınlardan sıkıntıya sebep olur. Bununla birlikte aşırı duygusallık gibi durumlar da ortaya çıkar. Dolayısı ile dikkat ile üzerinde durulması gerekir.
ALZHEİMER RİSKİ
Çok düşükte olsa menopoz sürecine adım atan bazı kadınlarda hafıza bozulmaları ya da Alzheimer hastalığının ortaya çıktığı görülmüştür. HRT ile bu hastalığın kontrol altına alınması da yine son derece önemli bir seçenektir.
CİNSEL ARZUNUN AZALMASI VE AĞRILI CİNSEL İLİŞKİ (DİSPARUNİ)
Menopoz döneminde kadınlarda cinselliğe karşı ilgi, belirgin bir şekilde azalır. Bu, psikolojik bir etken olarak da yorumlanabilir. Aynı zamanda cinsel ilişkiye girilmesi durumunda dahi DİSPARUNİ adını verdiğimiz ağrılı cinsel ilişki durumu söz konusu olabilir.
Menopoz Dönemi Belirtileri Nelerdir?
Menopoz dönemine girilmeden önce çeşitli belirtiler ile bu sürecin geldiğini anlayabilirsiniz. Dolayısı ile belirtileri de sizlere elimizden geldiğince sunmak istiyoruz. Araştırmalarımız sonucunda menopoz dönemi öncesi belirtiler aşağıdaki gibi dikkat çekiyor;
• Osteoporoz
• Sıcak basması (Vazomotor Semptomları)
• Uyku problemleri
• Aşırı sinir, depresyon ve hafıza bozuklukları
• Duygusal bunalımlar
• Konsantrasyon ve odaklanma sorunları
• Cilt dökülmeleri ve kuruluğu
• Hızlı kilo alma
• Ağrılı cinsel ilişki (Disparuni)
• Eklem ağrıları
Başlıca belirtiler olarak dikkatleri çektiğini söyleyebiliriz sanırım. Belirtileri iyi bir şekilde analiz etmek ve önceden önlem almak için profesyonel destek çok çok önemli olacaktır.
Menopopz’a Girme Yaş Sınırları
Menopoz süreci için kesin olarak bir yaş vermek bilimsel olarak mümkün değildir. Bu durum, kadının fiziki ve psikolojik yapısına göre farklılık göstermektedir. Güneydoğu ve Asya ülkelerinde menopoz yaşı genellikle 51 olarak belirlenmiştir.
Türkiye genelinde ise bu yaş sınırı 45’e kadar gerilemiştir. Ancak yine de kesin bilgiler vermek bu anlamda mümkün değildir.
Menopoz Tedavisi
Menopoz süreci, kadınlar için birçok farklı sıkıntıya gebedir. Bu süreci iyi değerlendirmek ve doğru yorumlamak yine çok çok önemlidir. Tedavi uygulamalarımızda kadının salgıladığı Estrojen hormonunda ki azalmaları dikkate alırız. Bu azalmalar akabinde hormon takviyesi, en etkin tedavi yöntemlerinden birisidir. Hormonlarda ciddi anlamda azalma meydana gelmiş ise Estrojen ya da Progesteron hormonu hastaya enjekte edilebilir.
Günümüz modern tıbbi seçenekleri içerisinde yer alan Hipnoterapi tedavisi ile de bu sürecin etkilerini ciddi anlamda azaltan tedaviler uygulayabilmekteyiz.