Cinsel Sorunlar

Kondilom Hastalığı Nedir

Kondilom hastalığı yani genital siğil; genital bölgede oluşan siğiller demektir. Bu durum en çok cinsel ilişki ile bulaşır. Özellikle ilk cinsel deneyimini erken yaşta yaşayanlarda ya da çok eşlilik durumunu yaşayanlarda daha sık görülür. Genital siğiller enfeksiyon yapma riski taşır. Bulaşma durumu oral, anal ya da vajinal temas sonrasındadır. Korunmasız cinsel ilişki, bağışıklık sisteminin düşük olması, cinsel partner sayısının fazla olması risk faktörleri arasında sayılabilir. Genital siğil varlığı klinik muayene sonrasında emin olmak adına alınacak bir doku örneği ile patolojide değerlendirilerek siğilin tanısı konulur.

 

Kondilom Hastalığı Belirtileri

 

Kondilom hastalığı bazen hiçbir belirti vermeden sinsice ilerler. Bazen de et beni gibi kabarcıklar şeklinde görülmeye başlar. Bu siğiller özellikle diyabet hastalarında görülür. Kanama ve kaşıntı gibi şikâyetler yaşanabilir. Kadınlarda siğile bağlı olarak kanama görülebilir. Aynı zamanda ciddi kaşıntılar yaşanır. Erkeklerde ise tuvalete çıkma zorunluluğu sık sık yaşanır. Siğiller genel olarak erkeklerde peniste, testislerde, kasıkta ve makatta görülür.

 

Kondilom takibi özellikle kadınlarda smear testi ile de rutin takibe alınabilir. Önerilen 6 ayda bir yapılan smear testidir. Tedavi esnasında erken tanı kuşkusuz işin önemli kısmıdır. Ancak tedavi görüldü diye tekrarlamaması olasılığı yoktur, tekrar bulaşma yaşanabilir. Kondilom hastalığı yetişkinler dışında çocuklarda da görülebilir. 2 yaş altındakilere anneden bulaştığı düşünülür. 2 yaş üstünde ise mutlaka cinsel istismar durumu söz konusu olabilir. Kondilom genelde kadınlarda dış genital bölgede, vajinada, rahim ağzında ya da makat çevresinde oluşur. Erkeklerde ise makat çevresi ve dış genital bölgededir.

 

Kondilom Hastalığı Ne Zaman Ortaya Çıkar

 

Kondilom hastalığı yani genital siğiller vücutta uzun süre sessiz kalabilirler. Bazen de ciddi belirtiler ortaya çıkar. Bulaşma sonrasında belirtiler 3 hafta ile 2 sene arasında değişebilir. Genelde kadınlarda 20-24 yaşlarında, erkeklerde 25-29 yaş aralığında çok sık görülür. Kondilom hastalığı demek illaki kanser demek değildir.

 

Kondilom hastalığı özellikle son zamanlarda radyo frekans yöntemi uygulaması ile temizlenmektedir. İşlem kısa sürede sonuçlanmaktadır. Radyo frekans ile kondilomlar yakılır ve tedavi gerçekleştirilir. Bundan sonrası artık takip sürecidir.

 

Kondilom hastalığı bazen hiçbir belirti vermeden sinsice ilerler. Bazen de et beni gibi kabarcıklar şeklinde görülmeye başlar. Bu siğiller özellikle diyabet hastalarında görülür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir