kolposkopi
Tıp Sözlüğü

Kolposkopi

Serviks (rahim ağzı) bölgesinin çok daha net bir şekilde muayene edilebilmesi için en etkin yöntemlerden birisi de Kolposkopi olarak dikkatleri çeker. Günümüz teknolojik imkanları sayesinde çok çok daha fazla ilerleyen bir teknik olduğunu net olarak söyleyebiliriz. Serviks muayenesinde bizler için kesin seçenekler sunan bir tedavi şeklidir.
Işıklı bir cihaz yardımı ile serviks bölgesinin Jinekolojik muayene masası yardımı ile enine boyuna incelenmesi seçeneğidir. Dolayısı ile bu tedavi yöntemini de iyice tanıtmak istiyoruz.

Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi, serviks, vajina ve vulva dokusu bulunan bölgeleri daha büyük incelemek amacı ile ışıklı bir alet yardımı sayesinde 4 – 12x büyütme yöntemi ile kullanılan yönteme denir. Bölgeleri incelemek için kullandığımız alete “KOLPOSKOP” ve bu inceleme dalına ise “KOLPOSKOPİ” adı verilmektedir. 1925 yılından bu yana kullanılmış bir yöntemdir.
Jinekolojik muayene safhasında olmazsa olmaz seçeneklerden birisidir. Vulva, vajen ve serviks incelemesi konusunda derinlemesine seçenekleri bizlere sunan imkanlardan birisi olduğunu net olarak söyleyebiliriz.

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Öncelikle bilmeniz gerekiyor ki kesinlikle korkulacak bir yöntem değildir. Son derece kısa bir zaman dilimi içerisinde tedavi yöntemi gerçekleştirilir. Herhangi bir acı duymazsınız. Kolposkopi aşamalarını sizlere sunacak olursak;
1. Jinekolojik muayene masası verdiğimiz masaya ayaklarınızı genital bölgeyi rahatlatacak kadar açabilecek şekilde uzanırsınız.
2. Plastik ya da metal yollar ile üretilmekte olan “SPEKULM” adı verilen alet ile rahim ağzı görünene kadar vajina kapakları ayrılır ve sabitlenir.
3. Rahim ağzı ve vajina içerisi yeteri kadar görünür hale geldiğinde ise “KOLKOSKOP” yardımı ile organlar çok ciddi anlamda büyütülür ve enine boyuna izlenir.
İzleme esnasında enine boyuna inceleme yapabilme şansına sahip oluruz. Aynı zamanda resimlerini çekip inceleme sonrasında da birçok uzman ile paylaşıp fikir edinebiliriz. Tabi ki kolposkopi uygulanırken gerek görülmesi durumunda Servikal Biyopsi adını verdiğimiz bazı durumlar da ön plana çıkabilir. Bölgeden parça almamız durumu ortaya çıkabilir.

Kolposkopi ile Nelere Bakılır?

Genital bölge organlarını enine boyuna analiz edebilme şansını bizlere sunan son derece geniş kapsamlı seçeneklerden birisidir. Kolposkopi kullanımında özellikle görmek istediğimiz bazı önemli rahatsızlıklar söz konusudur. Dolayısı ile bu seçenekleri enine boyuna analiz edecek olursak;
• HPV etkisi sonucunda oluşan Serviks kanserleri,
• Anormal smear uygulamaları sonudunda oluşan transformasyonlar,
• Skua-kolumnar adını verdiğimiz bileşke yapısının daha öncesinde net bir şekilde izlenememiş olması,
• Rahim ağzı bölgesinde damarlanma sorununun meydana gelip gelmemesi,
Gibi durumlar dikkate alındığı zaman çok çok büyük önem arz eden seçeneklerden birisi olarak da dikkatleri çeker. Dolayısı ile Kolposkopi, genellikle tercih ettiğimiz bir izleme yöntemidir. Kanser hücreleri söz konusu ise şayet Servikal Biyopsi gereksinimi çok önemlidir.

Servikal Biyopsi Nedir? Nasıl Yapılır?

Kolposkopi uygulaması sonucunda özellikle kanser hücrelerinden şüphelendiğimiz noktalarda Servikal Biyopsi uygulaması çok çok önemlidir. Dolayısı ile Genital bölge içerisinden parça alınarak Patolojik inceleme bu sürecin anahtarlarından birisi olarak dikkat çeker.
Servikal biyopsi, rahim ağzı dokusundan parça alınması işlemine verdiğimiz isimdir. Alınan bu parça, kanser hücresi taraması için en kısa zaman dilimi içerisinde Patoloji uzmanları tarafından taranmak üzere gönderilir. Günümüzde sonuçlarının gelme süresi ortalama 20 – 30 günlük bir zaman dilimidir.
Servikal biyopsi kesinlikle ağrılı bir işlem değildir. Rahim ağzında herhangi bir sinir hücresi söz konusu olmadığından dolayı ağrı durumu kesinlikle söz konusu değildir. Kolposkopi esnasında parça alınması son derece pratiktir. Ek olarak herhangi bir aşama yapılması söz konusu değildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir