kizlik-zari
Kızlık Zarı

Kızlık Zarı

Jinekoloji ve kadın hastalıkları konusunda kızlık zarı, en önemli kadınsal simgelerden birisidir. Kadınların cinsel hayatını da doğrudan etkileyen bu organ, aslında pek çok bilinmeyeni ile de önemli bir araştırma konusu olarak dikkat çeker.

Kızlık Zarı Nedir?

Tıp dilinde uluslararası alanda Hymen olarak bilinen kızlık zarı, aynı zamanda Yunan mitolojisinde evlilik tanrısına verilen bir isim olarak da dikkat çekmektedir. Kızlık zarı birçok farklı isim ile de anılabilmektedir. Kızlık zarı, bekaret zarı ya da kızlık perdesi gibi isimler ile birçok kesim tarafından farklı şekillerde isimlendirilmiştir.
Kızlık zarı, vajinal bölgenin iç kısmına doğru giriş bölgesinde yer alan mukoza ile kaplı bir kas parçası olarak tıbbi literatürde nitelendirilir. Vücut, kızlık zarını zaman içerisinde kendisi üretir. Doğuştan gelen bir şey değildir.

Kızlık Zarının Görevi Nedir?

Kızlık zarının görevleri, aslında birçok farklı şekilde tıbbi terimler kullanılarak açıklanabilir. Ancak en basit hali ile söylememiz gerekirse doğrudan VAJİNAL HASTALIKLARI ÖNLEMEK olduğu da net şekilde söylenebilir.
Kızlık zarı doğuştan gelmez. Yaş ilerledikçe vücut kendisi bu hadiseyi oluşturur. Vajinal bölgede meydana gelebilecek hastalıklardan sizi korumak öncelikli görevi olarak nitelendirilir.

Kızlık Zarının Yapısı

İsmini bütün herkez ZAR olarak bildiği için toplum genelinde ve tıbbi literatürde de KIZLIK ZARI şeklinde anılmaya başlanmıştır. Ancak bir zar olmadığı uzmanlarda kanıtlanmıştır.
Hymen, vajinanın 1,5 CM kadar iç kısmında yer alan küçük ve üzerinde delik bulunan bir doku parçasıdır. Mukoza ile örtülüdür. (Mukoza, deri anlamında kullanılır.) Ağzımızın iç kısmındaki doku ile birebir aynı olmasa da ciddi anlamda benzerlik gösteren bir yapıya sahiptir.
Kızlık zarı üzerinde bir delik bulunur. Bu delik, adet döneminde kanamanın dışarı atılmasına yardımcı olan yapı olarak nitelendirilir. Tabi ki kızlık zarının yapısı, kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Kızlık Zarı Neden Yırtılır?

Birçok farklı nedene bağlayabiliriz. Kızlık zarı, vücudun oluşturduğu bir yapı olduğu gibi bir o kadar da hassas bir doku parçası olarak bilinmelidir. Günümüzde hastalarda sıklık ile rastlanan yırtılma nedenlerine birkaç örnek verecek olursak;
1. Sportif aktivitileriniz sonrasında vajinal kısmın aşırı gerilmesi sonucu yırtılmalar,
2. Herhangi bir nedene bağlı kesici bir objenin vajinal bölgeye temas etmesi,
3. Vajinal yol ile almak zorunda olunan ilaçlar ya da tedavi yöntemleri,
4. Parmaklar ya da ikincil sert ve uzun objeler kullanarak mastürbasyon denemeleri,
5. Kızlık zarı bölgesinde meydana gelen kaşıntı hissini aşırı sert şekilde gidermek,
6. Vajinal bölgede meydana gelen cerrahi operasyonlar,
Genel itibari ile kızlık zarının yapısının bozulması ya da halk dilinde YIRTILMASI şelinde de nitelendirilebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir