hpv virüsü
Cinsel Sorunlar

Hpv Virüsü Ne Demek

Hastalıklar, çoğu zaman çıplak gözle görülmesi mümkün olmayan bakteri ve mikroplardan kaynaklanan sağlık problemleridir. Bakteri ve mikroplar dışında ve onlardan çok daha küçük olan ve basit rahatsızlıklardan ölümcül hastalıklara kadar çok farklı sayıda sağlık problemine yol açan başka bir unsur daha vardır. Virüs adı verilen bu varlıklar, canlı varlıklara özgü bir metabolizmaya sahip olmayan, bakteri gibi diğer tek hücrelilere veya başka canlı hücrelere tutunarak çoğalan ve cansız olduğu halde canlılık özellikleri gösteren varlıklardır. İnsanlarda ve diğer canlılarda pek çok hastalığa neden oldukları gibi neden oldukları hastalıklara göre dudak uçuğundan, kızamığa, Hepatit ’den AIDS’e kadar pek çok hastalık türü bulunmaktadır.

 

HPV Virüsü

 

Virüsler, pek çok yolla bulaşabilmektedir. Çoğu zaman kan ve cinsel yolla bulaştıkları bilinmektedir. Cinsel yollarla bulaşan virüslerden en sık rastlananı, HPV virüsüdür. Bu virüs, insanlar arasında cilt teması ile bulaşmakta olup, cinsel yolla bulaşan rahatsızlıklar arasında en sık rastlananıdır. Cinsel yolla bulaşmakla birlikte, cinsel ilişki harici cilt teması ile de bulaşabilir. Bulaşan kişide çoğu zaman herhangi bir belirti göstermediğinde, pek çok insan bu virüsü farkında olmadan taşımaktadır. Çoğu zaman virüsün bulaştığı kişilerin büyük çoğunluğunda, 2 yıl içerisinde virüs etkisiz hale gelmektedir. Bununla birlikte bazı durumlarda şu tür kanserlere de neden olabilirler;

  • Cinsel organlarda siğiller
  • Penis kanseri
  • Vajina kanseri
  • Anal bölge kanseri
  • Baş ve boyun kanseri

 

Özellikleri

 

HPV virüsü, yaklaşık 100 çeşidi olan ve son derece yaygın bir virüs çeşididir. Vücudun çeşitli bölgelerinde etkili olabilen bu virüslerin 30 türü, cinsel bölge ve anüs çevresinde etkili olmaktadır. Genellikle herhangi bir belirti göstermeyen bu virüsler, cinsel organlarda siğil oluşumuna neden olmaktadır. Virüs bulaşan kişilerin büyük çoğunluğu, bağışıklık sistemleri ile bu virüsü etkisiz hale getirmektedir. Cinsel organlarda ortaya çıkması muhtemel siğiller ise; ilaçlarla, dondurularak veya yakılarak ortadan kaldırılmaktadır. Bu virüse karşı aşı geliştirilmiş olup, muhtemel bir bulaşma durumuna karşı aşılanmak ve varsa cinsel organlardaki siğiller için doktora başvurmak gerekir.

 

Hastalıklar, çoğu zaman çıplak gözle görülmesi mümkün olmayan bakteri ve mikroplardan kaynaklanan sağlık problemleridir.

 

 

Hpv Virüs Belirtileri

 

Hpv Virüs Papilloma virüsü bir enfeksiyon nedenidir ve bu nedenle insanlarda kanser oluşuma neden olur. HPV virüsü cinsel temasla bulaşır. Ya da oral seks esnasında kişiden kişiye bulaşabilir. Genellikle belirti vermediği için HPV olduğunu fark edemeden bunu partnerine bulaştırır. Baş boyun bölgesinde oluşan lezyonlarda Hpv Virüsü belirtileri hemen ortaya çıkmayabilir ve partnerinize bulaşabilir. Dil, boğaz ağız içi, ses tellerinde oluşan papillomları daha çabuk belirti verebilir. Papilloma virüsü tipleri klinik olarak da üç altsınıfa ayrılmaktadır. Bunlar; kanser açısından yüksek riskli HPV’ler (26,53 ve 66) ve yüksek riskli HPV’ler (16 başta olmak üzere 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 56, 58, 59, 68, 73 ve 82) olarak gruplandırılmaktadırlar. (6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 55 ve 62), 6,7düşük riskli HPV’lerdir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda en güvenilir yol cinsel birleşmeden kaçınmak ya da virüs taşımadığı bilinen bir cinsel eşle tek eşli bir birliktelik sürdürmektir.

  • HPV virüsünün en önemli özellikleri genital bölgede çıkan karnabahar görünümündeki siğillerdir.
  • HPV ile enfeksiyonu bulaşmış kişilerin birçoğunda hastalıkla alâkalı belirtiler veya sağlık sorunları gözlenmez.
  • Ender olarak bu HPV tipleri ağız içerisinde siğil oluşumuna bağlı olarak gelişen ve tekrarlayan (RRP) olarak adlandırılan prevantoryum tablosuna yol açabilir.
  • HPV yüksek riskli tipleri ise vücutta dokusal değişikliklere yol açarak zamanla vajina, serviks vulva, penis, anüs ile baş boyun bölgesinde kansere neden olabilir.
  • Genital siğiller oluşmasına neden olan HPV tipleri, kanser polip oluşumuna neden olan HPV tiplerinden farklıdır.

Hpv Tedavisi

 

HPV tedavisi, sendromları gidermeye yöneliktir ve HPV virüsünü yok eden bir bakterisit ya da ilaç yoktur. Hpv tanısı konulan bireyin tedavisi planlanırken lezyonların lokalizasyonu, yayılma potansiyeli hastanın yaşı gibi birçok etken göz önüne alınmaktadır. Buna göre en uygun tedavi metodu seçilebilir.

 

Standart Tedaviler

 

Bu metotlar arasında elektrokoterizasyon, kriyoterapi, lazer vaporizasyonu veya konizasyonu, sıcak veya soğuk konizasyon, LEEP ve histerektomi metotları yer almaktadır.  Sınırlı lokozyonlardaki lezyonlar ısı yoluyla koterize edilebilir. Kriyoterapi ile lezyon dondurularak tedavi edilir. Yine lazer vaporizasyon lezyonun lokalizasyonu,  belirlendikten sonra lazer ışığı ile buharlaştırması, işlemidir. Lezyon yok olup geriye bir çökek kalır. Kesi yardımıyla gerçekleştirilen klasik konizasyon ile tüm lezyonlar tek seansta eksize edebilir. Cerrahi yöntem bu yönde avantajlı olsa da tedavi uzundur ve bir dizi ekipman gerektirir. Siğilleri tedavi edebilme aşamasında virüsün aktif olduğu genital siğiller olmadığı dönemlerde virüs uyuyor şeklinde kabul edilse de da bulaştırıcılığı olabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde lezyonlar daha baskın bir şekilde seyredebilir ya da tedaviye daha geç yanıt verebilir ve tekrarlama tehlikesi daha yüksektir. Burada tedavinin amacı siğillerin uzaklaştırılması ve tekrarının önlenmesidir. Tekrar eden olgularda hücre çoğalmasını durdurabilen Phodofilox,  antimitotik bir ilaç olup siğilleri tahrip eder. Hatada lokal tepkimelere neden olabilir. Bu tedavilerin hepsinde tedavi sonrasında tekrarlayan uygulamalar gerekli olabilmektedir. Genital siğillerin derideki virüslere bağlı tekrarlama olasılığı vardır. Bu sebeple tedavi sonrasında erkeklerde 7 yıllık periyodik aralıklarla hastalığın takibi gerekmektedir. Kadınlarda ise, düzenli smear ve kontrolü yapılmalıdır.

 

Hpv Virüsü Erkeklerde Ne Yapar?

 

Hpv lezyonlarda en sık rastlanan HPV 6 ve 11 Hpv Virüsü bulaşan erkeklerde anogenital sorunların görünme oranı %83 olarak saptanmıştır. HPV ilişkili bu olgular %80-85i penis %50’ si oral kanser risk taşıdığı anlaşılmaktadır. Yapılan başka bir araştırmada çok fazla sigara içmenin, kadın cinsel partner sayısı ve kondom kullanmamanın HPV enfeksiyonu ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Homoseksüel ve biseksüeller arasında homoseksüellerde %28.2 oranında Anogenital bölgelerde görülen CA’ların bu virüs sebebiyle ortaya çıktığı anlaşılmaktadır. Homoseksüeller de HIV pozitif  %10’lara ulaşmaktadır.

 

İnsan Papilloma Virüsü ve Mesane Kanseri: Kondiloma  Akuminata. Erkeklerin mesane epitelinin HPV ile enfekte olduğuna dair pek çok çalışma yapılmıştır.  Bu çalışmalar neticesinde mesane kanseri ile HPV arasında ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Hpv virüsünün iyileşme evresinin uzunluğu nedeniyle erkek üstünde psikolojik bir yıkım yaratıyor. Özellikle baş boyun bölgesinde oluşan lezyonlar ses kısıklığı, yemek yerken yutkunma zorluğu, ağızda kötü koku, ses kısıklığı, gibi belirtiler gösterebilir. Hastanın yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir.  Virüsün daha iyi sonuçlara sebebiyet vermesi için,  rutin doktor kontrollerinin yapılması ve tedaviye başlanması gerekir.

 

This Post Has 2 Comments

  1. edis balaban Reply

    bilgilendirme için çok teşekkürler önemli bir konu

  2. ahmet pırpır Reply

    insanlar bu konuyu çok dikkate almıyorlar. mühim bir konu aslında.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir