Son dönemde sıklık ile duymuş olabileceğiniz hastalıklardan birisi olarak dikkatleri çeken Hiperprolaktinemi, her anlamda fark yaratıyor. Hormonal dengesizliklerin getirdiği sorunlardan birisi olarak dikkatleri çeken bu sorun, ne olursa olsun çok önemlidir. Beraberinde çok daha sıkıntılı süreçlerin gelmemesi için teşhisi ve tedavisi çok önemlidir.
Bu rahatsızlığın tedavisinde süreç farklı yürüyor. Teşhis aşamasında da rahatsızlıklara dair ideal seçenekleri sunacağız. Öncelikle genel tanımlamalar ile bilgiler sunmak istiyoruz.
Hiperprolaktinemi Nedir?
Hiperprolaktinemi, prolaktin hormonunda gözlemlediğimiz kan değerlerinde ki belirgin yükselmelere bağlı olarak yaptığımız tanılama olarak nitelendirilmektedir. Beyin bölgesi ile doğrudan alakalı bir süreç olduğunu söyleyebiliriz. Beyin bölgelerinden birisi olan hipofiz, sürekli prolaktin hormonu üretir. Esas amacı ise doğum sonrasında meme üstü süt üretimini uyarmaktır.
Genel olarak tanılamasını yapacak olursak anne sütü ile alakalı olarak da çok önemli noktalardan birisi olarak dikkatleri üzerine çeker. Ancak bir hastalık türüdür ve kontrol altında tutulmalıdır.
Hiperprolaktinemi’nin Belirtileri Nelerdir?
Öncelikle bu sorun, hem erkek hem de kadınlarda sıklık ile gördüğümüz sorunlardan birisi olarak dikkatleri çekiyor. Hiperprolaktinemi, birçok farklı etkiyi erkek ve kadınların vücudunda gösterebilir. Bu etkileri enine boyuna analiz etmek ve buna göre tedavi yöntemleri konusunda yol haritası çizmek de yine fark yaratan seçeneklerden birisidir. Genel olarak erkek ve kadınlar üzerinde ki belirtilerini maddeler hakında inceleyelim.
KADINLARDA HİPERPROLAKTİNEMİ BELİRTİLERİ
Regl döneminde âdet kanamalarının düzensizliği, gecikmesi ya da adet görememe gibi sorunlar başta gelmektedir.
Vajina bölgesinde meydana gelen normal üstü kuruluk, yine sıkıntıları beraberinde getirir.
Gebelik ya da emzirme dönemi dışında iseniz Hiperprolaktinemi nedeni ile meme bölgenizden süt gelmesi mümkündür.
Ergenlik dönemindeki genç kızlarda meme bölgesinden akıntıların gelmesi ve regl dönemi problemleri de etken seçeneklerden birisidir.
ERKEKLERDE HİPERPROLAKTİNEMİ BELİRTİLERİ
Cinsel sağlıklı problemleri başta göze çarpar. Ereksiyon olamama ve erken boşalma gibi problemler kendisini gösterebilir.
Vücut kıllarının ciddi anlamda azalması ve kas kütlesinin de azalma göstermesi ikinci etkendir.
Erkek çocuklar için gecikme ve düşük testosteron düzeyleri çok çok büyük önem arz eder.
Hiperprolaktinemi Nedenleri Nelerdir?
Hiperprolaktinemi nedenleri birçok farklı şekilde sıralanabilir. Kadınlarda özellikle birkaç farklı önem arz eden durum söz konusudur. Bunları da enine boyuna analiz etmek, yine fark yaratan bir adım olacak. Sizlere bu anlamda bilgiler sunalım istiyoruz.
Hipofiz bezinin prolaktin salgılayıcı tümörler barındırması etkenlerden birisidir.
Hipotalamus bölgesinde meydana gelen dopamin salınım sorunları ve tümör ile birlikte meydana gelen zedelenmeler gösterilebilir.
Psikiyatrik olarak anti-depresan tarzı ilaç kullanan kadınlarda gördüğümüz sıkıntılardan birisidir.
Birçok farklı hastalık nedeni ile kullanmakta olunan farmakolojik ilaçlar nedenlerden birisidir.
Böbrek yetmezliği, karaciğer sirozu, kalp yetmezliği gibi sorunlar nedenlerden birisidir.
Hiperprolaktinemi Tedavisi
Prolaktin seviyesinin yükselmesi ile birlikte meydana gelen Hiperprolaktinemi, prolaktin seviyesini yükselten esas sebep bulunarak tedavi edilmektedir. Aynı zamanda belirtiler de ciddi anlamda ön planda tutulması gereken imkanlar arasında.
Prolaktin hormon seviyesini düşürmek için öncelik, ilaç tedavisi olarak dikkatleri çeker. Ancak daha büyük kapsamlı problemlerde ise lezyonları kontrol altına alabilmek için cerrahi operasyon söz konusu olabilecektir.