hepatit-b
Tıp Sözlüğü

Hepatit B

Cinsel temas ile ve kan yolu ile bulaşan hastalıklardan birisi olan Hepatit B, hayati risk açısından kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi anlamda önemli hastalıklardan birisi olarak dikkat çeker. Hepatit sorunları, insanlarda psikolojik olarak da çeşitli etkiler yaratmıştır. Yani halk arasında Hepatit hastalıklarına korku ile bakılır.
B tipi hepatit olarak da tanımladığımız yöntemlerden birisi olarak dikkatleri çekiyor. Şimdi hastalık ile alakalı olarak genel tanımlamalardan başlayarak fikir edinelim.

Hepatit B Nedir?

Hepatit B, vücutta meydana gelen virüsün karaciğer bölgesine yerleştikten sonra o bölgede kendi kendine çoğalarak organı ciddi anlamda tahrip etmesi sonucu meydana gelen ciddi bir hastalıktır.
Araştırmalar gösteriyor ki her 10 kişiden biri, Hepatit B virüsü taşıyıcısı olarak dikkat çeker. Tıbbi literatürde ise taşıyıcı olan hastalara bizler, Hbs Ag taşıyıcısı olarak bir teşhis koyarız. Dolayısı ile taşıyıcılık teşhisi dahi çok ciddi anlamda fark yaratır.

Hepatit B Nasıl Bulaşır?

Hepatit B, genellikle kan yolu ile ya da cinsel ilişki yolu ile bulaşabilen bir hastalıkdır. Bulaşıcılık oranı son derece yüksek olduğundan dikkat edilmesi gerekir. Bunun dışında vücut sıvıları ile de bulaşır. Bu vücut sıvılarına örnek verecek olursak;
Tükürük
İdrar
Ter
Vajinal Salgı
Gibi seçenekler net şekilde kendisini gösterir. Taşıyıcı kişinin salgıları, sağlıklı bir bireye temas ettiği an itibari ile hastalık karşıdaki kişiye bulaşır. Tabi ki bunun dışında da birkaç önemli madde ciddi anlamda dikkat çekiyor. Bunlar üzerinde de duracak olursak;
Hepatit B taşıyan kan ya da kan ile alakalı ürünlerin sağlıklı bireylerde kullanılması,
Cinsel korunma olmaksızın girilen cinsel ilişki,
Taşıyıcı anne adayından gebelik esnasında bebeğe geçen genetik aktarım,
Kuaförler tarafından düzgün dezenfekte edilmemiş olan ürünler,
Makas ya da diş fırçalarının teması.

Hepatit B ve Kanser İlişkisi

Hepatit B, zaman içerisinde kanser gibi sorunları beraberinde getirebilir. Tabi ki tek başına kanser ile de sınırlı kalmayabilir. Kontrol altına alınmamış bir Hepatit B hastalığı, zaman içerisinde karaciğer yetmezliği, siroz ya da karaciğer kanseri gibi sıkıntıların da ortaya çıkmasına neden olabilir. Dolayısı ile taşıyıcılık dahi olsa hemen teşhisinin konulması gerekir.

Hepatit B Tedavisi

Hepatit B taşıyıcı olan hastalarımızda net bir şekilde tedavi durumu söz konusu değildir. Bu hastalıkta en önemli etkenlerden birisi AŞI OLMAK olacaktır. Aşı olunduğu takdirde hastalığı kontrol altında tutmak çok daha mümkün hale gelir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir