Kadınsal hastalıklardan birisi olarak dikkatleri çeken Endometriozis, birçok farklı şekilde ele alınabilir. Ancak yine de önemli durumlardan birisidir. Doğrudan Endometrium dediğimiz alan ile alakalıdır. Hücreleri de bu anlamda birçok farklı şekilde inceler. Endometriosis, rahim dışında farklı bir bölgede gözlemlendiği takdirde ise ciddi anlamda sıkıntılar meydana gelebilir.
Bu noktada sizlere hastalığın genel tanımı, oluşumu, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler sunarak enine boyuna analiz yapabilme şansına da sahip olabileceksiniz.
Endometriozis Nedir?
Endometriozis, Endometrium tarafından üretilmekte olan hücresel tabakaların rahim dışında farklı bölgelerde ortaya çıkması sonucunda ortaya çıkan hastalık olarak tabir edilmektedir. Endometrium, zaman içerisinde hücreler üretir ve bu hücreler rahimde bulunur. Rahimde bulunan bu hücreler ise adet dönemlerinde kan yolu ile dışarı dökülür.
Ancak kimi kadında bu hücrelerin farklı organlarda da görüldüğünü gözlemlenebilir. Genellikle karın zarı üzerinde, bağırsakların yüzeyinde ve hatta yumurtalıklarda meydana geldiği gözlemlenir. Bu noktada ise Endometriozis hastalığı gözlemlenir.
Endometriozis Belirtileri
Endometriozis, her ne olursa olsun dikkate alınması gereken ve önceden teşhis edilmesi gereken hastalıklardan birisi olarak dikkatleri çeker. Bu neden dolayısı ile belirtilerini iyi bir şekilde analiz etmek gerekir. Bu hastalığın nedenleri ile alakalı olarak bilgiler de sunacağız. Ancak öncelikle belirtileri üzerinde duracak olursak;
İlk olarak belirgin ve sıkıntılı kasık ağrısı olarak kendisini gösterir.
Büyük abdest, cinsel ilişki ya da idrar esnasında ağrı belirtilerden diğeridir.
Adet düzensizliği, belirtilerden bir diğeri olarak dikkat çeker.
Kasık bölgesinde kramplar meydana gelebilir.
Şiddetli ishal ya da kabızlık durumu gözlemlenebilir.
Yan ve sırt ağrıları belirtiler arasında yer alır.
Kanlı idrar ve sık idrara çıkma durumları da belirtilerden birisidir.
Gebe kalamama, belki de en ciddi sıkıntılardan birisidir.
Yukarıdaki belirtiler, genellikle Endometriozis hastalığı gözlemlediğimiz kadınlarda öncelikli belirtilerden birisi olarak dikkatleri çeker. Dolayısı ile belirtileri gözlemlediğinizde en kısa süre içerisinde bizlere başvurmanız önemlidir.
Endometriozis Nedenleri
Bu hastalığın kadınlarda ortaya çıkmasında birkaç önemli neden vardır. Vücudun genel işleyişi ve sağlıklı halde işlevlerini yerine getirmemesi durumlarında gözlemlediğimiz rahatsızlıklardan olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısı ile nedenleri hakkında bilgiler sunalım.
ZAYIF BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ
Bağışıklık sisteminin düzgün bir şekilde çalışıyor olması ve işlevlerini tam olarak yerine getirememesi öncelikli nedenlerden birisidir. Nitekim kabızlık ya da ishal belirtileri de buna bağlı ortaya çıkabilir. Özellikle bağırsak parazitleri gibi seçenekler de bu noktada sıkıntılara neden olabilir. Kan hücrelerinin temizlenmesi açısından bağışıklık da çok önemlidir.
DOLAŞIM SİSTEMİ VE LANFATİK SİSTEM
Endometriozis, vücudun birçok farklı noktasında gözlemlenebilen hastalıklar arasındadır. Göz, akcğer, cilt ve göbek bölgelerinde bu hastalıkları gözlemlememizin esas nedeni ise dolaşım sistemi ve lanfatik sistemde meydana gelen sorunlar olarak açıklanır. Dolayısı ile nedenlerden birisidir.
GENETİK YATKINLIK
Günümüzde en ciddi seçeneklerden birsidir. Daha öncesinde ailenizde bu sorunu yaşayan kişiler söz konusu ise bu hastalığa karşı genetik bir yatkınlığa neden olabilir. Dolayısı ile çok çok önemli başlıklardan birisidir de diyebiliriz sanırım.
Endometriozis Tedavisi
Endometriozis tedavileri ile alakalı olarak sürecin ne durumda olduğu bizim için çok önemlidir. Türkiye genelinde özellikle teşhis açısından çok iyi tetkikler yapmamız gerekiyor. Tetkiklerimiz sonucunda bulgularımıza dayanarak tedavi uygulamak zorundayız.
Tedavi aşamalarını belirleyebilmek için öncelikli seçeneklerden birisi de LAPAROSKOPİ olarak dikkatleri çekiyor. Vücutta ki yaygınlık düzeyini analiz etmek, bu işleme bağlıdır.
İLAÇ TEDAVİSİ
İlerlememiş safha gözlemlememiz durumunda önemli seçeneklerden birisi de kuşkusuz ki ilaç tedavisidir. İlerlememiş hastalığı ilaçlar yardımı ile kontrol altına alabilme gibi bir şansımız söz konusudur. Dolayısı ile ilaç tedavisi çoğu zaman bizlere yanıt verir. Ancak ilerleyen safhalarda ya da ilaçların cevap vermediği noktalarda cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Başlıca ilaçlar aşağıdaki gibidir;
Doğum kontrol hapları
Gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH)
Progestin
CERRAHİ TEDAVİ
Genel anestezi altında uyguladığımız bir işlemdir. Cerrahi tedavi esnasında öncelikli olarak BİYOPSİ yapmamız gerekir. Biyopsi sonuçları laboratuvar ortamında incelenir. Biyopsi sonuçlarına göre ise yine cerrahi işlem uygulayabilme şansına sahip olabiliriz.
Laparoskopi yardımı ile gerçekleştirilen operasyon sonrasında ameliyat sayesinde rahmin alınması dahi gerekebilir. Ancak genel itibari ile sorunun çözümü anlamına gelir.