Tıbbi olarak meydana gelen durumlardan birisi olan düşük (Abortus), gebelik sürecinde çok çok önemli seçeneklerden birisidir. Türkiye genelinde de dünya genelinde de düşük gebelik olasılığı son derece yüksektir. Bu neden dolayısı ile kadınların düşükler ile alakalı olarak da bilgi sahibi olması son derece önemli bir detay.
Düşüklerin nedenleri ve birçok farklı türü vardır. Bu neden dolayısı ile meydana gelen oluşumları tanımak da yine çok çok önemlidir.
Düşük (Abortus) Nedir?
Düşük (Abortus), gebelik sürecinin 20 haftalık dilimi içerisinde 500 gramdan az embriyo düzeyinin ya da fetüs eklerinin bir kısmının uteris kavitesi dışına atılması sonucu meydana gelen hadiseye denmektedir.
Yukarıdaki tanım, Dünya Sağlık Örgütü tarafından resmi olarak yapılmış tanımdır. Klinik araştırmalar gösteriyor ki dünya genelinde ki gebeliklerin %15 gibi bir oranının düşük ile sonuçlandığı kesin olarak ortaya çıkmıştır. Tabi ki gebelik tanısı öncesinde ya da sonrasında da düşük durumları meydana gelebilmektedir. Özellikle gebeliğin ilk safhalarında meydana gelen düşüklere ise tıbbi literatürde Kimyasal gebelik (sessiz düşük) anlamına gelmektedir.
Düşük Gebelik Türleri
Düşük, birçok farklı şekilde inceleme altına alınabilecek seçenekler arasındadır. Bu seçeneklerin tamamını göz önüne almak ve teşhis aşamalarında da kontrol altına almak önemlidir. Tıbbi olarak düşük gebelik türlerini sizlerle birlikte kısaca analiz ederek fikir sahibi olalım istiyoruz.
DURDURULAMAYAN DÜŞÜK (ABORTUS İNCİPİENS)
Adından da anlayabileceğiniz üzere durduramadığımız düşük türü olarak dikkat çekiyor. Kanama oranının çok ciddi boyutlarda olduğu bu düşük türünde rahim ağzı açık olduğundan dolayı kürtaj tek çaredir.
TAM OLMAYAN DÜŞÜK (İNKOMPLET ABORTUS)
Bu türde ise gebelik ile alakalı bütün dokuların atıldığı durumu söz konusu hale gelir. İşte bu noktada yine kürtaj, kaçınılmaz seçeneklerden bir diğeri olarak dikkat çekiyor.
MİSSED ABORTUS
Ölü gebeliğe sebep olan dokuların hala anne uterus içerisinde bulunması durumu olarak tabir edilir. Bu noktada kürtaj ile tüm dokuların toplanması gerekir.
PARÇA KALMASI (REST PLASENTA)
Düşük gebelik ya da kürtaj işleminin hemen ardından uteris içerisinde parçaların kalması durumu olarak nitelendirilmektedir. Kürtaj bu aşamada bir kere daha uygulanması ve sonrasında ise rahmin içerisinin tamamen steril hale getirilmesi esastır.
TEKRARLAYAN DÜŞÜKLER (HABİTUEL ABORTUS)
Bir kadında 3 ve üzerinde meydana gelen düşükler için kullandığımız tabirdir. Tekrarlayan düşükler için birçok farklı tedavi yöntemi uygulanabilir.
Düşük Gebelik Nedenleri
Düşük gebelik, birçok farklı nedene bağlı olarak dikkat çeker. Özellikle yukarıdaki gibi birçok farklı türü olduğunu da bilmenizde fayda var. Ülkemiz genelindeki düşüklerde sıklık ile gördüğümüz düşük gebelik nedenlerini belirtmek istiyoruz. Liste aşağıdaki gibidir;
Çoğul gebelik sorunları
Uterin anomaliler (Doğuştan gelen rahim sorunları)
Rahimde meydana gelen urlar (Myom)
Rahmin ağzı yetmezliği
Embriyolara ait kromozon anormallikleri
Enfeksiyon problemleri
Yüksek ateş
Asherman sendromu
Polistik Over sendromu (PCOS)
Şeker hastalığı
Tiroid sorunları
Sistolik Hipertansiyon
Nefrolojik sorunlar
Sigara, alkol ve uyuşturucu durumları
Bu noktada en sık gözlemlediğimiz seçeneklerden birisi olarak dikkatleri çekiyor. Dolayısı ile tedavi uygulamaları için nedenin teşhisi açısından yapılacak tetkikler çok çok önemlidir. Nedene bağlı olarak tedavi uygulaması olmazsa olmazlar arasında yer alır.
Düşük Gebelik Sonrası Süreç
Düşük gebelik sonrasında yukarıda da bahsettiğimiz bazı dış gebelik türleri söz konusu olabilir. Bu noktada rahmin temizlenmesi en önemli aşamalardan birisidir. Kürtaj işlemi ile birlikte gebeliğin tam anlamı ile bitmesini sağlarız. Genellikle en önemli uygulama da yine budur.
Sonraki süreçte gerek görmemiz durumunda vücudun da kendisini toplaması için ilaç tedavisi en önemli safhalardan birisidir.