dis-gebelik
Jinekoloji

Dış Gebelik

Kadınların önemli bir kısmında gözlemlediğimiz sıkıntılardan birisi dış gebelik, dikkate alınması gereken ve önlemi çok hızlıca alınması şart olan seçeneklerden birisidir. Türkiye genelinde de bu hastalığı görme sıklığımızda da artış gözlemlendi. Dış gebelik, bu noktada çok çok önem arz eden seçeneklerden bir diğeri olarak da dikkat çekiyor.
Bu noktada kadınların da bilgi sahibi olması gerekiyor. Bu neden dolayısı ile elimizden geldiğince pratik şekilde sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

Dış Gebelik Nedir?

Dış gebelik (Ektopik gebelik), kadın yumurtalıklarının döllenme işleminin ardından rahim dışı bir bölgeye yerleşmesi ve bu bölgede gelişmesi sürecine verdiğimiz isimdir.
Kadınlarda genellikle yumurtalıklar, dış gebelik durumunu ortaya çıkarmak için öncelikli olarak fallop tüplerine yerleşir. Yani bu şikayet ile gelen kadınlar için öncelikle gözlemlediğimiz seçeneklerden bir diğeri olarak da dikkat çekiyor. Tabi ki fallop tüpleri dışında da birçok farklı noktada gözlemlediğimizi ek olarak da söylememiz gerekiyor. Üzerinde durulması gereken ve iyi analiz edilmesi gereken seçeneklerden birisidir.
Ancak rahim içerisinde de çoğu zaman dış gebelik ihtimali söz konusu olabilir. 30.000’de 1 ihtimal olarak görülen bu gebeliğe ise Heterotopik gebelik adı verilmektedir.

Dış Gebelik Nedenleri

Dış gebelik, birçok farklı nedene bağlı olarak gelişir. Bu nedenleri iyi analiz etmek, tetkik ardından en kesin yöntemler ile tedavi uygulamak yine çok çok önemli başlıklardan bazılarıdır. Dolayısı ile öncelikli kontrol mekanizması şart. Kadın doğumda her hastalıkta olduğu gibi dış gebelikte de önlemlerimiz çok önemlidir.
KISIRLIK TEDAVİSİ
İnfertilite sorunları, günümüzde kadınlar için en ciddi kabuslardan birisidir ve zaman içerisinde yumurtlamaya yönelik tedaviler uygulanır. Bu tedaviler, herhangi bir sorun olması durumunda dış gebelik riskini ciddi anlamda arttırmaktadır. Yumurtalamaya yönelik destek sağlayan ilaçlar dahi bunu sağlayabilir.
BAŞARISIZ DOĞUM KONTROL YÖNTEMİ UYGULAMALARI
Doğum kontrol yöntemleri, birçok farklı şekilde karşımıza çıkıyor da diyebiliriz. Tüp bağlanmasının ardından meydana gelebilecek olan hamileliklerde dış gebelik oranı özellikle çok ciddi biçimde artar. Dolayısı ile doğum kontrol yöntemlerinde de hata meydana gelme riskini unutmamak lazım.
ENDOMETRİOZİS
Sitemizde de bu rahatsızlık hakkında sizlere bilgiler sunmuştuk. Tüp etrafında meydana gelen doğal yapışmalar, dış gebelik riskini ciddi anlamda tetikleyen seçeneklerden birisi olarak da dikkatleri çekiyor. Karın içi yapışmalar bu noktada etken seçeneklerden birisidir.
KONTEJİNTAL UTERİN ANOMALİLER
Diğer adı ile doğuştan gelen tüp anormallikleri olarak da dikkatleri çekiyor diyebiliriz. Yumurta geçişinin mümkün olamayacağı kadar dar alanların meydana gelmesi nedeni ile bu sorun, zaman içerisinde dış gebeliği beraberinde getirebilmektedir.
TÜPLERİN İLTİHAPLANMASI
Tüplerde meydana gelmiş olan iltihaplanmalar, zaman içerisinde dış gebeliği tetikleyen öncelikli seçeneklerden birisi olarak da dikkatleri çekiyor.

Dış Gebelik Belirtileri

Dış gebelik, nedenlere bağlı olarak aslında kesin bir şekilde belirti göstermez. Ancak doğum öncesi kontrollerde erken zamanda yapacağımız tetkikler ile bunu anlayabilme şansına sahip olabiliriz. Ancak yine de belli başlı semptomları bu sınıf içerisinde inceleyebilme şansına da sahibiz. Bunlara bakacak olursak;
Karın alt bölgesinde meydana gelen ağrılar,
Kasık bölgesinde ağrılar,
Vajinal bölgede meydana gelen kanamalar,
Göğüs bölgesinde aşırı hassaslık,
Sürekli geçmeyen bulantı hissi,
Olmak üzere belirtiler gözlemlendiği ortaya çıkmıştır. Bizlerde bu semptomlara bağlı olarak dış gebelik incelemesini başlatırız.

Dış Gebelik Tanısı Nasıl Konur?

Dış gebelik şüphesi ortaya çıktığı an itibari ile bunu en iyi şekilde analiz edebilmek için önizleme yöntemlerimiz olduğunu söyleyebiliriz. Bu yöntemler, tabi ki kesin olarak sonuç verebilmektedir. Dış gebelik tanısı için uyguladığımız tanı yöntemleri aşağıdaki gibidir;
Tam kan asıyımı (Hematokrit)
Vajinal ultrason
Kuldosentez
Dilatasyon
Kürtaj
Bu tanılama yöntemlerimizden bazıları olarak dikkatleri çekiyor. Ancak en kesin olarak dış gebeliği ultrason yardımı ile tanılama şansına sahip olduğumuzu da hatırlatmak isterim.

Dış Gebelik Tedavisi

Dış gebelik, önemli bir problem olarak ön plana çıkar ve her ne olursa olsun dikkatli olmak gerekir. Bu noktada önceliklerimiz de belli. Tabi ki nedenleri üzerine de eğilmemiz gerekiyor. Birkaç farklı yöntemi bu noktada kullanabilmekteyiz. Bu yöntemler hakkında bilgiler sunalım.
İLAÇ TEDAVİSİ
Öncelikli olarak bir ilaç tedavisi uygulamamız gerektiğini söyleyelim. Tüpte herhangi bir hasar ya da kanama durumu söz konusu değil ise bizler, cerrahi operasyon öncesinde ilaç tedavisi uygularız. Amacımız, tüpler zarar görmeden gebeliğin sonlanmasını sağlamaktır.
CERRAHİ TEDAVİ
Cerrahi uygulamalar, bu noktada çok çok büyük önem arz eden seçeneklerden birisidir. Tüplerde herhangi bir hasar ya da kanama meydana gelme ihtimaline karşın sürekli gözetimde tutmamız önemli bir aşama. Dolayısı ile kanama sonrasında cerrahi müdahale şarttır.
Laparoskopik ya da açık ameliyat olmak sureti ile uygulamalar sağlanabilir. Kanamaları durdurmak esas amaçtır. Ancak kimi durumda tüpler tamamen alınmak zorunda kalınabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir