Asherman Sendromu
Jinekoloji

Asherman Sendromu

En sık rastladığımız Jinekolojik problemler içerisinde yer alan Asherman Sendromu, günümüzde pek çok kadında görülmektedir. Bu nedenle bir  herkesi aynı korku ve tedirginlikle harekete geçirmeye sebep olan Asherman Sendromu, üzerinde durulması gereken sağlık sorunlarından birisi olarak da dikkatleri çeker. Tıbbi Literatürde birçok farklı isim ile de anılan bu önemli hastalık ile alakalı tüm bilgileri sizlere enine boyuna sunmamız gerekiyor. Bu anlamda en net bilgileri sizlere sunmak için elimizden geleni yapacağız.

 

Asherman Sendromu Nedir?

 

Asherman Sendromu bilinen adı ile rahimde meydana gelen yapışıklıkları ifade eden bir rahim rahatsızlığıdır. Kadınlarda sık yaşanan bu durumda rahim arasında bulunması gereken boşluklar bazı durumlarda dolar ve tıkanır. Kısım kısım veya tamamını kaplayan bu dokular ile rahim boşlukları tamamen kapanır. Bu tıkanmalar tıp alanında ‘adezyon’ ve ‘sinerşi’ kelimeleri ile de ifade edilebilmektedir.

 

Asherman Sendromu, rahim içerisinde yer almakta olan doğal boşluğun belli bir kısmının ya da tamamının kapanması olarak tabir ettiğimiz tıbbi terimdir. Halk arasında ise RAHİM İÇİ YAPIŞIKLIK olarak bilinen durumdur. Rahim içindeki boşlukların kapanmasına bağlı olarak oluşan tabakadır.

 

Asherman Sendromu, bu yapışmaların tabiri olarak da dikkatleri çekiyor. Tıbbi literatürde bizler, bu hastalığı İNTRAUTERİN ADEZYON ya da İNTRAUTERİN SİNEŞİ ismi ile de tabir edebilmekteyiz.

 

Asherman Sendromu Nedenleri

 

Ciddi anlamda ön planda tutulması gereken bir durum olduğunu öncelikle belirtmeliyiz. Rahim duvarları zaman içerisinde hasara uğrayabilir.

 

Bunun birçok farklı nedeni de olabilir. Özellikle kürtaj esnasında ya da kürtaj sonrası bu zarar görme durumlarının açığa çıktığını söyleyebiliriz. Rahim duvarlarının iz bırakarak iyileşmesine bağlı olarak ortaya bu sonuç çıkar.

 

Nedenleri içerisinde birçok farklı seçenek sayılabilir. Nitekim bu anlamda rahim duvarında hasar ortaya çıkabilecek uygulamaları da ön planda tutmak gerekiyor. Sırası ile inceleyecek olursak; Kürtaj işlemi, Asherman Sendromunun ortaya çıkma ihtimalini beraberinde getirir. Miyom ameliyatı sonrasında görülebilir. Normal ya da sezaryen doğum sonrası ortaya çıkabilir.

 

Düşük gebelik (ABORT) ve tekrarlayan düşükler nedeni ile ortaya çıkabilir. Rahim içi kanamalar sonrasında meydana gelebilir. Tüberküloz enfeksiyonu sonrasında açıklanabilir.

 

Yukarıdaki sebeplerin tamamı rahmin duvarlarında hasar ortaya çıkabilir. Asherman Sendromu da meydana gelen bu hasarlar sonrasında ortaya çıkabilmektedir.

 

En sık rastladığımız Jinekolojik problemler içerisinde yer alan Asherman Sendromu, günümüzde pek çok kadında görülmektedir.

Asherman Sendromu Komplikasyonları

 

Asherman Sendromu, birçok farklı sıkıntıyı beraberinde getirebilir. Öyle ki İnfertilite (Kısırlık), bu sorunların başında gelebilmektedir. Ancak yine de her bir komplikasyonu daha anlaşılır kılabilmek için birkaç farklı seçenek üzerinde durmamız gerektiğine inanıyoruz. Başlıca sorunları inceleyecek olursak; Adet kanamalarının düzensizleşmesi ve adet kanaması miktarında azalma

 

  • Adet görememe
  • Gebe Kalamama
  • Sürekli tekrarlayan gebelik kayıpları
  • İnfertilite (Kısırlık)
  • Plasental yerleşim sorunları

 

Bu noktada en çok dikkat çeken komplikasyonlardan birisi olarak dikkatleri çeker. Rahim içerisinde ki yapışmanın giderilmesi ile birlikte yukarıdaki sıkıntıların tamamında %70 oranında düzelme görülür.

 

Asherman Sendromu Tanısı Nasıl Konur?

 

Asherman Sendromunu tanılayabilmek için kesinlikle acısız bir işlem olan OFİS HİSTEROSKOPİ işlemini kullanmaktayız. Histeroskopik yöntem, mikro-kamera ile birlikte rahim içerisine girilerek bölgenin rahim filmi aracılığı ile tam anlamı ile incelenmesidir. Bu işlem sırasında herhangi bir ağrı ya da sızı durumu söz konusu olmaz.

 

HSG (Histerosalfingografi) yine Asherman Sendromu için tanılama aşamasında kullandığımız seçeneklerden birisi olarak dikkatleri üzerine çeker. Rahim içi yapışıklık derecesi bu noktada çok önemlidir. Tıbbi olarak bu dereceler;

 

  • ŞİDDETLİ SENDROM
  • ORTA SENDROM
  • MİNİMAL SENDROM

 

Olarak dikkatleri çekiyor. Şiddetli sendrom yapışıklığın rahim boşluğunu tamamen kapatması anlamına da gelmektedir. Dolayısı ile minimal ise başlangıç seviyesi olarak nitelendirilmektedir.

 

Asherman Sendromu Tedavisi

 

Histeroskopi, tedavi aşamasında bizler için olmazsa olmaz yöntemlerden birisi olarak dikkatleri çeker. Histeroskopi endoskopik bir operasyon olarak dikkatleri çekiyor. Normal muayene pozisyonunda sizleri en ufak şekilde sıkıntıya sokmadan rahim içerisine bu yöntem ile girebilir ve yapışıklık için çözümler üretebilmekteyiz. Estrojen hormonunun düzene sokulması da bu noktada yine önemli bir aşama durumundadır.

 

Rahim İçi Yapışıklık Belirtileri Nedir

 

Rahim içinde meydana gelen yapışıklık rahatsızlıkları genelde fazla bir belirti vermez. Kadınların belirli aralıklar ile gittikleri jinekoloji muayenelerinde fark edilebilir. Buna ek olarak bazı durumlarda adet göremeyen kadınlar bu durumun tekrarlanmasının ardından gittikleri muayenenin ardından da böyle bir rahatsızlığın bulunduğunu öğrenebilirler.  Belirli süre geçmesine rağmen hamile kalamayan kadınlarda da rahim filmi çektirilerek rahim içi yapışıklık olup olmadığına dair belirtiler aranmakta ve taramalar yapılmaktadır.

 

Asherman Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

 

Asherman Sendromunun kadınlarda görülme riski yüksektir. Doğum öncesi veya sonrasında kürtaj sonrası dönemlerde birçok çeşitli faktörden dolayı kadınlarda rahmin yapışması problemi yaşanabilir. Bu problemin fark edilmesinden sonra tedavi edilmesi gerekmektedir. Sağlık anlamında uzun vadede ciddi problemlere neden olmasa da hamileliği ciddi oranda etkileyen bir rahatsızlıktır. Sorunun giderilmesinin ardından hamile kalma riski %50ye varan oranlara kadar artış gösterebilir. Rahim içi yapışıklık problemi bulunan kadınlarda bu yapışıklıklar rahim içine yer alan döllenmiş haldeki yumurtanın alan içerisinde ön ve arka kısmı kapsayacak şekilde rahimde tutunmasına engel olur. Bu durum sonucunda kadınlarda düşük problemi gerçekleşir. Bu nedenle de çocuk sahibi olma ihtimali oldukça düşer. Döllenmiş yumurtanın serbest dolaşabileceği bir yuvaya ihtiyacı olmaktadır ve bu nedenle rahimin bu duruma uygun hale getirilmesi gerekir. Asherman Sendromu rahatsızlıkları basit tıbbi müdahaleler ile kısa süre içerisinde tedavi edilebilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir