Kadınlarda en ciddi sıkıntılı süreçlerden birisi olarak dikkatleri çeken adet gecikmeleri, her ne olursa olsun kontrol altında tutulmalı. Bildiğimiz gibi âdet kanaması, vücutta ki kirli kanın rutin olarak dışarı atılması açısından olmazsa olmaz imkanlardan birisidir. Âdet kanamalarının rutin süreçlerinin dışında meydana gelmesi, birçok farklı sorunun habercisi olarak da nitelendirilebilir. Dolayısı ile ön planda tutmalısınız.
Adet gecikmesi ile olarak bilmediğiniz tüm konular ile alakalı olarak en ideal seçenekleri sizlere sunacağız. Her türlü bilgiyi bu makale içerisinde bulacaksınız.
Adet Gecikmesi Nedir?
Adet gecikmesi, regl dönemi rutin kanamalarının normal tarihinden daha geç sürelerde meydana gelmesine neden olan seçeneklerden birisi olarak dikkat çekiyor. Adet dönemi kanamaları, birçok farklı nedene bağlı olarak meydana gelen sıkıntılardan birisi olarak dikkat çeker. Tedavi süreçleri, bu noktada çok çok önemlidir.
Adet gecikmesi, ertelenmemesi gereken bir hastalıktır. Nedenlerinin iyi bir şekilde analiz edilmesi de çok önemlidir. Bu noktada sizlere nedenlere bağlı olarak bütün nedenleri sunma yoluna gideceğiz.
Adet Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir?
Adet gecikmesinin nedenleri içerisinde psikolojik ve fizyolojik etkenler olmak üzere birçok farklı seçenek ön plana çıkıyor. Tüm nedenleri enine boyuna hep birlikte analiz etme yoluna gidelim.
HORMONAL BOZUKLUKLAR
Kadınlar birçok farklı kadınsal hormon salgılarlar. Tiroid hormonları, prolaktin hormonu ve polistik over kistlerinin meydana getirdiği hormonal sorunlar, beraberinde birçok farklı sorunu beraberinde getirir. Bu hormonal sorunlar, sıkıntılı süreçler anlamına gelir.
DOĞUM KONTROL HAPLARI (AİLE PLANLAMASI)
Doğum kontrol hapı kullanan kadınların genelinde vücutsal hormonlarda dengesizlik meydana gelir. Bu dengesizlikler, kanamaların gecikmesine neden olan öncelikli imkanlardan birisi olarak da dikkatleri çekiyor diyebiliriz.
GEBELİK (HAMİLELİK)
Gebelik dönemi belirtilerinden birisi olarak dikkat çeken âdet kanamalarının gecikmesi ya da hiç olmaması hepimizin bildiği gerçeklerden birisi olarak dikkatleri çekiyor.
OBEZİTE
Obezite, ülkemiz genelinde çok ciddi anlamda sıkıntılara neden olan durumlardan birisidir. Aşırı kilolar, vücutta ki hormonları dengesizleştirdiği gibi birçok farklı problemi de beraberinde getirir. Regl döneminde gecikmeler bunlardan birisidir.
KRONİK HASTALIKLAR
Şeker, diyabet, tansiyon ya da bu gibi kronik hastalıklar adet dönemi gecikmesinde etken rol oynayabilmektedir. Dolayısı ile ön planda tutulmalıdır.
KİLOSUZLIK SORUNU (ZAYIFLIK)
Obezitenin adet gecikmesine neden olduğu gibi zayıflık da hormon üretimini düşürür. Dolayısı ile hormon üretiminin düşmesi ile birlikte adet döneminde gecikmeler meydana gelebilir.
GEREĞİNDEN FAZLA SPOR YAPMAK
Kadın vücudu, özellikle erkek vücudu dikkate alındığı zaman son derece dirençsizdir. Bu noktada kadınların vücutlarını spor yaparak zorlaması, menstrüel döngüleri üzerinde olumsuz etki yaratmaktadır ve adet süreçleri gecikir.
POLİSTİK OVER SENDROMU (PCOS)
Bu süreç kadınlar için en ciddi sıkıntılardan birisi olarak dikkatleri çekiyor. Tüylenme ve kilo problemleri ile kendisini gösteren bu hastalığın sürecinde adet düzensizlikleri kendisini belirgin şekilde gösterir.
STRES VE DEPRESYON
Psikolojik etkenler, adet gecikmesi sürecinde en ciddi sorunlardan birisi olarak dikkatleri çeker. Günlük yaşamda normalin çok çok üstünde sıkıntılar yaşarsanız bu durum, adet gecikmesine neden olabilir.
MENOPOZ DÖNEMİ
Menopoz döneminin kadınlarda getirdiği en ciddi belirtilerden birisi olarak dikkat çeker. Estrojen ve Progesteron hormonlarının üretiminin azalması ile birlikte âdet kanamalarında dengesizlikler meydana gelir. Gecikme de bunlardan birisidir.
RAHİM MYOMLARI
Diğer bir adı ile rahim myomları, kist anlamına gelmektedir. Rahimde meydana gelen her türlü sıkıntı, bu noktada adet dönemi gecikmelerini de meydana getiriyor. Dolayısı ile kontrol ve teşhis çok çok önemlidir.
Adet Gecikmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Adet gecikmesi hastalığının tedavisinde tanılama süreci çok çok önemlidir. Tanılama olmadan uygun tedavi yöntemini bulmak çok önemli değil. Hormonal nedenlere bağlı olarak yaşanan sıkıntılarda genellikle ilaçlar ile tedavi yapmak son derece önemli bir aşama olarak dikkatleri çekiyor.
Rahimde meydana gelen MYOM gibi problemlerde ameliyat ile rahmin alınması gerekebilir. Dolayısı ile bu süreci kontrol altında tutmak, biz kadın doğum uzmanlarına ait bir sorumluluktur.